Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ρίχνουν αλλεπάλληλες γέφυρες στον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν δηλώνει ότι «φυσικά και θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ» και λέει ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, και ο έλληνας πρωθυπουργός από την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος απευθύνει πρόσκληση για προοδευτικό, διπλό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Ads

Δεν πρόκειται για ξαφνικό έρωτα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον Τσίπρα, ούτε για το αντίστροφο. Πρόκειται για το αποτύπωμα της βαθιάς, πολιτικής και ιδεολογικής, ζύμωσης που συντελείται σ’ αυτήν τη συγκυρία στην Ευρώπη – μιας ζύμωσης, την οποία επέβαλλε η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού ως απότοκου του νεοφιλελεύθερου δόγματος της μονομερούς λιτότητας.

Διαβάστε επίσης
Αλ. Τσίπρας: Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Η προσπάθεια για τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαίων σοσιαλιστών, απέναντι στη βαριά απειλή που διαμορφώνει η υπαναχώρηση της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς και η συγκρότηση ενός νέου υπερσυντηρητικού τόξου υπό την κυριαρχία του ακροδεξιού λαϊκισμού και του πολιτικού μοντέλου Ορμπαν.

Ads

Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος του έλληνα πρωθυπουργού αναδεικνύεται σε κομβικό παράγοντα, καθώς οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα αφενός έναν αξιόπιστο συνομιλητή που εκπροσωπεί την αριστερά της ρεαλιστικής διακυβέρνησης και, αφετέρου, τη «γέφυρα» που μπορεί να απεγκλωβίσει τη σοσιαλδημοκρατία από την τραυματική – έως αυτοκαταστροφική – ταύτισή της με τον νεοφιλελευθερισμό.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρουσία του Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα για την εκδήλωση του ιδρύματος Friedrich-Ebert για το μέλλον της Ευρώπης, όπως επίσης και το παράλληλο μήνυμα Τσίπρα από τη χθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ.

«Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί. Και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας με νόημα ότι «για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά».

Την ίδια ώρα από την Αθήνα, και σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ούντο Μπούλμαν έστελνε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια το ίδιο μήνυμα, καυτηριάζοντας εμμέσως πλην σαφώς το επίμονο «φλερτ» της εγχώριας κεντροαριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το πώς βλέπει μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή με το Ποτάμι, ο κ. Μπούλμαν είπε: «Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι έλληνες…  Πάντα όμως έλεγα στη Γερμανία ότι δεν μπορώ πια να ακούω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού, όταν βλέπω πώς η κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία οδήγησε την Ελλάδα στα μεγάλα προβλήματα».

Κατά τις πληροφορίες, το μήνυμα αυτό έχει μεταδοθεί πολλαπλώς από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με την έντονη δυσφορία για την αρνητική στάση που κρατά το κόμμα της Φώφης Γεννηματά στη λύση του Μακεδονικού – μια στάση, η οποία θεωρείται απολύτως μη κατανοητή από τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης.

Επί του παρόντος είναι ένα μήνυμα που δεν βρίσκει ανταπόκριση, όπως έδειξε και η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ομιλία Μπούλμαν στην Αθήνα καθώς και η αντίστιξη της παράλληλης παρουσίας της στη χθεσινή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου – εκ των αρχιτεκτόνων του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και του δόγματος της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πίεση αυτή θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, μαζί με την παράλληλη ενίσχυση των διαύλων μεταξύ ευρωσοσιαλιστών και ΣΥΡΙΖΑ. Τελικός στόχος, δε,  αυτής της σύγκλισης δεν είναι μόνον η διαμόρφωση κοινής πολιτικής πλατφόρμας στο πλαίσιο της προοδευτικής συμμαχίας, αλλά και η στήριξη ενός κοινού υποψηφίου για τη διαδοχή Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Κι εκεί, βεβαίως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πράξει και ποιον εν τέλει θα στηρίξει και το Κίνημα Αλλαγής…