Την πορεία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ακολουθήσει η Πορτογαλία, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό οικονομολόγων που μίλησαν στο Reuters, τονίζοντας ότι θα προσφύγει και αυτή στον «μηχανισμό στήριξης» της Ε.Ε.
Ads
Το 34% των 49 οικονομολόγων που ρώτησε το Reuters συμφώνησαν ότι «η Πορτογαλία θα αναγκαστεί κι αυτή να ζητήσει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια», ενώ ποσοστό 4% απάντησε ότι «κι η Ισπανία, τελικά, θα πράξει το ίδιο ακριβώς».
Σημειώνεται πως σήμερα το spread του πορτογαλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν 481 μονάδες βάσης, ακριβαίνοντας ολοένα το δανειακό κόστος για τη Λισαβόνα. Υπενθυμίζεται ότι το spread της Ιρλανδίας ήταν 645 μονάδες βάσης.
Ο οικονομολόγος του βρετανικού οίκου RBS, Σίλβιο Περούτζο, τόνισε με δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία διάγουν οικονομική καμπή, προς μία νέα ισορροπία στον οικονομικό τομέα, συνδυασμό ακριβών δανείων και χαμηλής ανάπτυξης, που όμως απαιτεί την εξωτερική οικονομική βοήθεια». «Οι αγορές στύβουν αυτές τις χώρες σαν λεμόνι», πρόσθεσε.
Παράλληλα, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η κρίση χρέους εστιάζεται, μόνον, στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ενώ στο κέντρο της η γερμανική κι η γαλλική οικονομία «βαίνουν καλώς, προϊδεάζει σε μία πιθανή μελλοντική αύξηση επιτοκίων στα όρια της ευρωζώνης».
Τέλος, οι 19 από τους 49 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σχετικά αποφαίνονται ότι η ΕΚΤ θα κληθεί βέβαια να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη για όλο το 2011. Σημειώνεται ότι ήδη, έχει προβλεφθεί εύρος ανάπτυξης από 0,5% έως 2,3% για το 2011.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >