Ο παγκόσμιος κολοσσός στην αγορά κρέατος JBS, θύμα κυβερνοεπίθεσης στα τέλη Μαΐου, ανακοίνωσε ότι κατέβαλε λύτρα 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα χάκερς. «Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για την εταιρία μας και για μένα προσωπικά», δήλωσε ο Andre Nogueira, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής του Ομίλου.

Ads

«Θεωρήσαμε, ωστόσο, ότι αυτή η απόφαση ήταν σωστή, για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους πελάτες μας», συνέχισε. Διευκρίνισε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι αυτή η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε κρυπτονομίσματα.

«Κατά τη στιγμή της πληρωμής, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων μας λειτουργούσε», τόνισε στην ανακοίνωσή της η JBS , που είναι η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο. Στόχος μας ήταν «να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαχθούν τα  δεδομένα μας» και η «αποφυγή τυχόν απρόβλεπτων προβλημάτων».

Πιθανά αντίποινα κατά της Ρωσίας

Η ειδική στα προϊόντα βόειου, κρέατος, κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος JBS είχε αναφέρει στις αμερικανικές αρχές ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης λογισμικού ransomware από μία «εγκληματική οργάνωση, με έδρα πιθανώς τη Ρωσία», δήλωσαν από το Λευκό Οίκο.

Ads

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν αποκλείει πιθανά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης. Οι υπολογιστές με τα δεδομένα, στους οποίους βασίζονται τα συστήματα πληροφορικής της JBS στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, είχαν αποτελέσει στόχο, με αποτέλεσμα την παράλυση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Αυστραλία και την αναστολή λειτουργίας ορισμένων γραμμών παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η JBS δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεκαοκτώ δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν το 2020

Αρκετές ακόμη εταιρίες έπεσαν πρόσφατα θύματα εκτεταμένων κυβερνοπειρατειών την περασμένη χρονιά. Ο Όμιλος «Colonial Pipeline», που αποτέλεσε, επίσης, στόχο μιας επίθεσης αυτού του τύπου στις αρχές Μαΐου, είχε παραδεχτεί ότι κατέβαλε 4,4 εκατομμύρια δολάρια στους χάκερς. Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν μέρος του ποσού.

Η επίθεση στη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης αγωγών υγρών καυσίμων «Colonial Pipeline» είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού με βενζίνη στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, επί αρκετές ημέρες. Το λογισμικό ransomware εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία ασφαλείας, για να μπλοκάρει τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι δράστες ζητούν, στη συνέχεια, λύτρα, για να τα ξεκλειδώσουν. Τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν πέρυσι σε χάκερς που χρησιμοποιούν τον τύπο ransomware, σύμφωνα με την εταιρία ασφαλείας  Emsisoft.