Τριάντα χρόνια πριν η Aida Abu Sitta άρχισε να συλλέγει παλιά φορέματα γυναικών της Γάζας που συναντούσε σε προσφυγικούς καταυλισμούς και να τα ξανασχεδιάζει με νεοτερικά αλλά και παραδοσιακά στοιχεία. Στόχος της δεν ήταν να μεσουρανήσει στα μεγάλα fashion shows. Αυτό που ήθελε ήταν να διατηρήσει την παλαιστινιακή κληρονομιά που το Ισραήλ προσπαθούσε να αφανίσει.

Ads

Εκδιωγμένη η ίδια από τη γενέτειρα της, την  Beersheba που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή, η  Aida Abu Sitta κατάφερε από τότε να συγκεντρώσει 70 φορέματα αντιπροσωπευτικά της παλαιστινιακής κουλτούρας. Παντρεύοντας το παλιό με το νέο, η Παλαιστίνια σχεδιάστρια μόδας παρουσίασε την πολύχρωμη συλλογή της πριν λίγες μέρες στο ξενοδοχείο Roots  στην Γάζα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=76Z0nQE3U0Y]

Όσο κι αν φαντάζει ξένο για τον βασανισμένο αυτόν τόπο ένα βράδυ πασαρέλας, η αποδοχή του event και η συμμετοχή σε αυτό ήταν μεγάλη. Οι νεαρές Παλαιστίνιες χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τα μοντέλα κάθε ηλικίας που παρήλαυναν στο διάδρομο της ομορφιάς. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες έγινα σύντομα viral, με την Abu Sitta να βρίσκεται όμως στο επίκεντρο κριτικής, για το γεγονός ότι πολλά από τα μοντέλα της δεν φορούσαν το παραδοσιακό χιτζάμπ, κάτι που την στεναχώρησε αλλά δεν την αποθαρρύνει από το να προγραμματίσει το νέο της σόου.

Ads

Σημειώνεται, ότι η βραδιά είχε μάλιστα φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα 40 δολάρια που πλήρωναν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν την επίδειξη μόδας θα διατεθούν σε έναν σύλλογο για την αποκατάσταση των γυναικών της Γάζας από τον καρκίνο.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Al Jazeera:

image

image

image

image

image

image

image

image

image