Συνεδρίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη σκιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τους φόβους για μετάδοση του προβλήματος και στις άλλες χώρες PIGS να κυριαρχεί στις συζητήσεις. «Το βασικό θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα ο οικονομολόγος Nouriel Roubini. Βέβαιος ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση, θα σημειωθούν αρνητικές επιπτώσεις για τη ζώνη του ευρώ. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, ίσως κληθούν να δανείσουν περισσότερα στην Ελλάδα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες μέλη, όπως η Πορτογαλία – τα δημοσιεύματα όμως διέψευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. Κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι κακό τόσο για την ίδια την Ελλάδα, όσο και για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτίμησε ότι η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι «αυξημένη». «Το σημερινό επίπεδο των βασικών επιτοκίων εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την απουσία μακροπρόθεσμα του κινδύνου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών». Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι δύο χώρες «δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα».

Η Γερμανία δεν θα καταβάλει περισσότερα από 22,4 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, παρά τα σχέδια για αναπλήρωση του ποσού σε μέλη της ευρωζώνης που θα μπορούσαν να ζημιωθούν βοηθώντας τη χώρα, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, που υποστήριζαν ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, είναι πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για την Ελλάδα, εάν άλλες χώρες που γνωρίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Πορτογαλία, αναγκασθούν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στο πακέτο βοήθειας.

Ads

Tην ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «κακόβουλη» τη στάση των τραπεζών εν μέσω της ελληνικής κρίσης και εκτίμησε ότι οι πολιτικοί έχουν εμπλακεί σε «μάχη» εναντίον των κερδοσκόπων των αγορών. «Πρέπει τώρα να δείξουμε καθαρά ότι στην Ευρώπη έχουμε την πολιτική δύναμη, καθένας στη χώρα του, να ξαναμπούμε στο δρόμο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για μία μάχη των πολιτικών ενάντια στις αγορές», σημείωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για την Ευρώπη που διοργανώθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Suddeutsche Zeitung και Financial Times Deutschland, οι χώρες οι οποίες είναι πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν στις αγορές μεγαλύτερα επιτόκια από εκείνα βάσει των οποίων θα δανείσουν οι ίδιες την Ελλάδα, περίπου 5%, μπορεί να ζητήσουν αποζημίωση από άλλες χώρες. Η Γερμανία, η οποία καλείται να καταβάλει το μεγαλύτερο μερίδιο του πακέτου της βοήθειας προς την Ελλάδα, (22,4 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας), θα μπορούσε να δει το μερίδιό της να αυξάνεται, υποστηρίζουνοι δύο εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται έγγραφο εργασίας της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές πρόκειται να καταθέσουν αύριο αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, όπως δήλωσε σήμερα ένας από ενάγοντες. Η αγωγή θα κατατεθεί αύριο το μεσημέρι ακριβώς μετά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από αυτήν στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) και την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εναγόντων.

Οι ενάγοντες είναι τέσσερις νομικοί οι οποίοι είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998 κατά της εισαγωγής του ευρώ, χωρίς ωστόσο επιτυχία, και ένας επιχειρηματίας. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τους αποκαλούν ο «Κύκλος του Χαμένου Γερμανικού Μάρκου».

Την ίδια στιγμή κι ενώ πολύς λόγος έχει γίνει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ τάχθηκε σήμερα κατά αυτού του σεναρίου, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν αρνητικό τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. «Πρέπει να σταματήσουμε την Ευρώπη; Πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή; Κατ’ αρχάς, θα ήταν τεράστιο λάθος για εκείνη και στη συνέχεια, δεν θα ήταν ανεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Ο ελληνικός πληθυσμός θα υπέφερε πολύ περισσότερο από ό,τι υποφέρει τώρα, και το γνωρίζω ότι υποφέρει. Θα ήταν χειρότερο. Δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, και βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, οφείλουμε να την ενισχύσουμε». Ο κ. Κουσνέρ επαίνεσε το θάρρος και το ηγετικό κύρος του έλληνα πρωθυπουργού και εκτίμησε ότι «Η Ελλάδα θα ανακάμψει».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επιχείρηση κερδοσκόπων κατά του Ευρώ θα έχει επιπτώσεις», αλλά διαβεβαίωσε ότι «η ζώνη του Ευρώ είναι στέρεη». «Πρόκειται όχι μόνο για την τύχη αυτής της χώρας, που αγαπάμε, αλλά και για την τύχη του νομίσματός μας. Υπερασπιζόμαστε το νόμισμά μας, το επίπεδο της ζωής μας. Βοηθώντας την Ελλάδα και μη επιτρέποντας οι παρεκτροπές να γίνονται σε τέτοιο σημείο επιβλαβείς, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης. Όσο για τις επικρίσεις των οικονομολόγων, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε: «Οι οικονομολόγοι είναι οι κριτικοί, δεν είναι οι πληρωτές. Οι οικονομολόγοι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, ίσως θα πρέπει να τους ακούμε λιγότερο και να ακούμε λίγο περισσότερο τη φωνή της λογικής, την πολιτική και τους πληθυσμούς».

«Σώζοντας την Ελλάδα θα σώσουμε και τους εαυτούς μας, θα σώσουμε την Ευρώπη και το Ευρώ. Πρέπει, λοιπόν, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι θα υπερασπισθούμε την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, σε συνέντευξή, αναφερόμενος στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Αύριο το πρωί, εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, θα δώσει πράσινο φως στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 5,5 δισ. ευρώ, αλλά, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «La Stampa», το δάνειο προς τη χώρα, μέσα στην επόμενη τριετία, ενδέχεται να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Το κυβερνητικό διάταγμα, που θα υπογράψει αύριο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Η έγκρισή του από τη Βουλή και τη Γερουσία, θεωρείται βέβαια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Σλοβενίας τάχθηκε υπέρ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, στον οποίο προβλέπεται η Λιουμπλιάνα να συνεισφέρει το ποσό των 387 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή δανείου την επόμενη τριετία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορούτ Παχόρ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι ο λόγος που η χώρα του είναι υπέρ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας είναι για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον μηχανισμό γιατί οι χώρες της ευρωζώνης είναι οι κυριότερες αγορές εξαγωγών για τη Σλοβενία και μία αποσταθεροποίηση θα αποτελούσε δυνατό πλήγμα για την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, «εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών να εφαρμόσουν αυτό το δύσκολο πρόγραμμα», δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον. Η κ. Ατκινσοαν πρόσθεσε ότι δεν εκπλήσσει το γεγονός πως ο ελληνικός λαός ανησυχεί και είναι ενοχλημένος, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει θυσίες, αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ «έχει στόχο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής, καθώς θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, το χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Όπως επισήμανε η κ. Άτκινσον, οποιαδήποτε αδυναμία πληρωμής από την Ελλάδα αποκλείεται τελείως. «Μία αδυναμία πληρωμής (από την Ελλάδα) δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή, ουδέποτε προτάθηκε ως μία επιλογή. Οι ελληνικές αρχές το τόνισαν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ το έχει επαναλάβει», τόνισε.


Υπό πίεση οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και το ευρώ

Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και το ευρώ καθώς το επενδυτικό κοινό αναζητά ασφαλείς τοποθετήσεις των κεφαλαίων του φοβούμενο τον κίνδυνο επέκτασης της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά την ήπια άνοδο που κατέγραψαν ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νευρικότητα κυριάρχησε στην αμερικανική αγορά. Κάθετη πτώση σημείωνε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το χρέος πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Γύρω στις 21:48 ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 8,68% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε απώλειες 8,85%.

Ο δείκτης MSCI ο οποίος απαρτίζεται από μετοχές σειράς χρηματιστηρίων ανά την Υφήλιο, κατέγραφε νωρίτερα πτώση 0,75%. Στην Ευρώπη, ο FTSEurofirst 300 εκάμφθη κατά την έναρξη των συναλλαγών αλλά στη συνέχεια παρουσίασε ήπια ανάκαμψη 0,3%, όταν ανακοινώθηκαν ισχυρά αποτελέσματα από την γαλλική τράπεζα BNP Paribas. Ο Ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ κατέγραψε απώλειες 3%.

Κάτω από τα 1,26 δολάρια έπεσε απόψε το ευρώ, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, έπειτα από τη διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του βασικού της επιτοκίου στο 1%.

Η Moody’s βλέπει κίνδυνο μετάδοσης…

Ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα πως διαβλέπει να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση να μεταδοθεί στις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποιών η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Από την πλευρά της, η Ισπανία διέθεσε σήμερα μέσω δημοπρασίας πενταετή ομόλογα αξίας 2,345 δισεκ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 3,532% . Η χώρα ήλπιζε να αντλήσει ποσό ύψους δύο έως τριών δισ. ευρώ με τη δημοπρασία αυτή, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

…όπως και ο Nouriel Roubini…

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η κατάρρευση του ευρώ» εξαιτίας του κινδύνου που υπάρχει η ελληνική κρίση να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη υποστήριξε σήμερα ο οικονομολόγος Nouriel Roubini . «Στο στάδιο αυτό, η κατάρρευση του ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το φαινόμενο της μετάδοσης είναι μια πραγματική πιθανότητα, και όχι μόνο για τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο» δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica. Πλέον ευπρόσβλητη εμφανίζεται η Πορτογαλία, και ακολουθούν Ιρλανδία και Ισπανία «και σε λογική απόσταση η Ιταλία» προσθέτει ο κ. Roubini, η οποία «πρέπει να προσέξει να μην σταματήσει» τις μεταρρυθμίσεις επειδή «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, από το χρέος της ως την έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Είναι ακόμη δυνατό να αποφευχθεί το χειρότερο, τονίζει ο κ. Ρουμπινί, όμως όχι με το σχέδιο διάσωσης «που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα, το οποίο είναι καταδικασμένο να αποτύχει επειδή η υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας με το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ είναι μια αδύνατη αποστολή», και προτείνει «ένα σχέδιο Β: μια προκαταρκτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από μια παράταση των προθεσμιών για προσφορά νέων ομολογιακών τίτλων σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα δάνεια. Η υπόθεση αυτή δεν αρέσει στους πιστωτές, όμως πρέπει να πεισθούν, αλλιώς θα τα χάσουν πραγματικά όλα».

Στη συνέχεια θα πρέπει «στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να πραγματοποιηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ’ αυτές που προβλέπεται να γίνουν, οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζονται σε θυσίες για τα εισοδήματα (του ελληνικού λαού) και θα σαρωθούν από τις ταραχές». Ο οικονομολόγος κρίνει επίσης απαραίτητη «τη δραστηριοποίηση των κοινοτικών θεσμών με μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ, μια ταχεία μεταρρύθμιση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών για να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα και μια επιπλέον προσπάθεια της Γερμανίας για να ενισχύσει τα προγράμματα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης και προώθησης της οικονομίας της που είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης».

…ενώ ο Paul Krugman βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης…

«Πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα καταλήξει να φύγει από το ευρώ», υπογραμμίζει στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Ο Krugman εκτιμά ότι η χώρα όχι μόνο θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της -ευφημισμός για την άρνηση πληρωμής του δημοσίου χρέους, αλλά θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη ενώ τονίζει πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να μοιάζει με την Αργεντινή του 2001. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη.

«Έχω ήδη αναφέρει τη λογική μου: ακόμα και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει σοβαρά προβλήματα, αναγκασμένη να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας -και να προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση- μόνο για να κλείσει το πρωτογενές, άτοκο έλλειμμα» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Αυτό που θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για λιτότητα θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε την επέκταση της οικονομίας, ή τουλάχιστον τη μη συρρίκνωσή της σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι αυτό θα μείωνε την οικονομική οδύνη, αλλά θα αύξανε τα έσοδα, μειώνοντας το αναγκαίο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Krugman τονίζει ότι ο μοναδικός δρόμος για οικονομική επέκταση είναι η αύξηση των εξαγωγών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι ελληνικές δαπάνες και οι τιμές καταγράψουν κάθετη πτώση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλιώς, θα υπάρξει υποτίμηση, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Επιπλέον, τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, αυτό θα πυροδοτούσε καταστροφικές επιθέσεις στις τράπεζες.

«Η είσοδος της Πολωνίας στην ευρωζώνη αναβάλλεται εξαιτίας της ελληνικής κρίσης»

Η είσοδος της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ αναβάλλεται επ’ αόριστον εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Βίτολντ Κοζίνσκι, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας (NBP). Η Πολωνία εγκατέλειψε το προηγούμενο καλοκαίρι τον στόχο της να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ το 2012. Η νέα πιθανή ημερομηνία είναι το 2015, όπως ανέφερε αργότερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.


Κοινή επιστολή Σαρκοζί – Μέρκελ

Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι την Πέμπτη, ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγγέλα Μέρκελ δηλώνουν ότι είναι και οι δύο αποφασισμένοι να μην διαταραχθεί η σταθερότητα του ευρώ. «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην διασφάλιση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης», είπαν οι δύο ηγέτες στην κοινή επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Οι δύο ηγέτες προσθέτουν ότι χρειάζεται καλύτερη οικονομική εποπτεία στην ευρωζώνη.

Η Ιρλανδία δεν απειλείται από την ελληνική κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, αναφέρθηκε χθες στο ελληνικό οικονομικό ζήτημα δηλώνοντας πως «η Ιρλανδία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και οποιοδήποτε μελλοντικό πλήγμα είναι πιθανό να δεχτεί, θα είναι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού κινδύνου». Η Ιρλανδία, που μέχρι πέρισυ θεωρείτο ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, όταν η χώρα διολίσθησε από την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη στην κρίση, δέχεται μικρότερες πιέσεις αφότου αποφασίστηκαν οι δραστικές περικοπές δαπανών και οι μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, στο τέλος του 2009.

Στο 4% η ύφεση για το 2010 στην Ελλάδα, προβλέπει η Κομισιόν

Βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει στην εαρινή της έκθεση για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα θα είναι το 2010 βαθιά – φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011, πράγμα που αναμένεται να γίνει λόγω του περιορισμού των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται. Αυτή την οικονομική προοπτική για την Ελλάδα περιέγραψε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Olli Rehn, ο οποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στο 1,2752 έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ (09.40 ώρα Ελλάδος),την Πέμπτη, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 12 Μαρτίου 2009.