Υπουργοί Υγείας από όλη τη Δυτική Αφρική συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην Άκκρα, της πρωτεύουσα της Γκάνα, προκειμένου να  λάβουν «δραστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της πιο θανατηφόρας επιδημίας Έμπολα.

Ads

Υπάρχουν 759 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ). Συνολικά 467 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

image

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 38% σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοίνωση ο ΟΗΕ μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Ads

«Αυτό καθιστά την επιδημία Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη μεγαλύτερη σε ό, τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων καθώς και τη γεωγραφική εξάπλωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

image

Από τον Ιανουάριο όταν η πρώτη επιδημία του θανατηφόρου και μεταδοτικού πυρετού ξεκίνησε στη Γουινέα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε πάνω από 150 ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της περιφερειακής κρίσης.

Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και πολλών επαγγελματιών υγείας, υπήρξε μια «σημαντική αύξηση» του ποσοστού νέων κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει ο Π.Ο.Υ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εξάπλωση του ιού, ο οποίος είχε ποσοστό θνησιμότητας άνω του 90% σε προηγούμενες επιδημίες, είναι «εκτός ελέγχου», με περισσότερες από 60 ζώνες-εστίες εξάπλωσης.

image

Η οργάνωση έχει προειδοποιήσει ότι ο Έμπολα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτές που έχουν ήδη χτυπηθεί από την επιδημία θα μπορέσουν με δυσκολία να περιορίσουν τα κρούσματα.

Ο ειδικός για τον ιό Έμπολα, Pierre Formenti, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι η πρόσφατη αύξηση των περιστατικών οφείλεται εν μέρει στο ότι οι προσπάθειες να μείνουν σε χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα χαλάρωσαν πολύ γρήγορα, καθώς η εξάπλωση έμοιαζε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο.

«Ένα μόνο κρούσμα μπορεί να επανεκκινήσει μια ολόκληρη επιδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί έχουν ληφθεί τόσο δραματικά μέτρα για τον περιορισμό του Έμπολα, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του ιδρώτα, πράγμα που σημαίνει ότι το άγγιγμα είναι αρκετό για να μεταδοθεί ο ιός.

image

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει την τρέχουν επιδημία Έμπολα ως μία από τις πιο δύσκολες από όταν ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στην περιοχή όπου τώρα βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Το πρόσφατο το ξέσπασα της επιδημίας, το πιο θανατηφόρο αυτής της χρονιάς, στοίχησε τη ζωή σε 280 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ.

image

Ο Έμπολα μπορεί να καταβάλλει τα «θύματά» του μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο, αδυναμία, εμετό και διάρροια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σταματά τη λειτουργία οργάνων και προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία.

image

Δεν υπάρχει κανένα ειδικό φάρμακο ή εμβόλιο για τον ιό, ο οποίος πήρε το όνομα «Εμπολα» από ένα μικρό ποταμό στο Κονγκό.

image

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κρούσματα από Έμπολα, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γκάνα. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε Έμπολα στην Γκάνα και επίσης πρέπει να σταματήσουμε την εξάπλωση στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Αφρικής», πρόσθεσε.