Παρά το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν αποφάσισε να παραιτηθεί μαζί με την κυβέρνησή της, ώστε να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό.

Ads

Η ανακοίνωση της Φρέντερικσεν ήρθε μετά την επικραάτηση του κεντροαριστερού μπλοκ όπου και διατήρησε την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο με μία μόνο έδρα.

Διαβάστε επίσης: Δανία: Οριακή νίκη της συμμαχίας κεντροαριστεράς-αριστεράς – Παραιτείται η πρωθυπουργός

Θεωρητικά, η 44χρονη ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όμως επέμεινε να στηρίξει τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις εκλογές για να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν ευρύτερο κυβερνητικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κόμματα της κεντροδεξιάς.

Ads

«Είμαι χαρούμενη, περήφανη και ευγνώμων», είπε η Φρέντερικσεν. «Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια να είσαι πρωθυπουργός: πρώτα η πανδημία και τώρα ο πληθωρισμός. Πολλά έδειχναν ότι μια κυβέρνηση δεν θα επανεκλεγεί».

Η Φρέντερικσεν υπέβαλε την παραίτησή της στη βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, αλλά θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός έλαβε περισσότερες από 60.000 ψήφους, από σχεδόν 43.500 το 2019, προκήρυξε τις εκλογές τον περασμένο μήνα εν μέσω της επίμαχης απόφασης της κυβέρνησής της να θανατωθούν εκατομμύρια μινγκ ως μέτρο αντιμετώπισης πανδημίας. Οι συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές εικόνες των ομαδικών τάφων μινκ στοιχειώνουν την Φρέντερικσεν από το 2020 με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαμάχες στο κεντροαριστερό μπλοκ.

Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι μακροσκελείς καθώς όλες οι πλευρές της έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για έναν τέτοιο συνασπισμό.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», είπε, στη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους κομματικούς ηγέτες και πρόσθεσε πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».

«Πιστεύω ολόψυχα πως με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη… και μια ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε η Φρέντερικσεν.

Το αριστερό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού, εξασφάλισε 90 έδρες, τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες, ενώ το δεξιό μπλοκ κέρδισε 73 έδρες και ένα νεοπαγές κεντρώο κόμμα, 16.

Η Φρέντερικσεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και το κεντρώο κόμμα του, τους Μετριοπαθείς, που προεκλογικά είχαν επίσης ταχθεί υπέρ ενός συνασπισμού συμβατικών κομμάτων.