Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ισότητα των φύλων, αφανίζοντας έτσι 25 χρόνια προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά περισσότερες οικιακές εργασίες και την φροντίδα των παιδιών, με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του τμήματος Γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο, ενδέχεται να προκαλέσει «την επαναφορά των στερεοτύπων της δεκαετίας του ‘50», με τον κίνδυνο της υποβάθμισης της πνευματικής και σωματικής υγείας των γυναικών παγκοσμίως, να είναι ιδιαίτερα «υπαρκτός», όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Άλλος ένας κίνδυνος που εγκυμονεί, μέσα από την χρονική συγκυρία της πανδημίας, είναι η αύξηση των απλήρωτων ωρών εργασίας που πραγματοποιούνται καθημερινά ανά τον κόσμο από γυναίκες, οι οποίες, είναι τριπλάσιες για τις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη, όπως αναφέρει η κ. Μπατία, η οποία δηλώνει χαρακτηριστικά ότι: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι απλήρωτες ώρες για τις γυναίκες έχουν τουλάχιστον διπλασιασθεί» με πολλές γυναίκες «να μην επιστρέφουν καν στη δουλειά» μετά την πανδημία, σύμφωνα και πάλι με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια.

Ads

Επί της ουσίας, τα ευρήματα των 38 μελετών που εκπόνησε το τμήμα Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών και εστίαζαν κυρίως στις χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος, έδειξαν χαρακτηριστικά πως, τόσο οι περισσότερες ώρες παραμονής στο σπίτι, όσο και οι δυσχερέστερες συνθήκες εργασίας τις οποίες ενδέχεται να βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απειλούν την οικονομική και πνευματική τους ανεξαρτησία, η οποία αποκτήθηκε σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.  

Τα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αντίληψη του ζητήματος, σε ένα χρονικό διάστημα, που αυξάνεται ραγδαία και η βία κατά των γυναικών.