Το μέρος όπου ο εφιάλτης της Νορβηγίας έγινε πραγματικότητα δύσκολα φαίνεται από το Όσλο. Η περιφραγμένη από δέντρα Ουτόγια βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τις ακτές του Δυτικού Όσλο στο Τιρι Φιορδ. Ακόμη, όμως, και αν δεν φαίνεται με ευκολία δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει από την παρουσία του.

Ads

 
Αυτή την εβδομάδα, όπως, η νεολαία του Εργατικού Κόμματος θα ανοίξει ξανά την κατασκήνωσή της στο νησί, δυο χρόνια μετά το μακελειό του Άντρες Μπρέιβικ τον Ιούλιο του 2011. Ο ακροδεξιός Μπρέιβικ που καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, πριν αποβιβαστεί στο νησί και σκοτώσει 69 νεαρά παιδιά είχε τοποθετήσει δυο βόμβες στο κέντρο της πόλης του Όσλο. Η πράξη του ήταν η πιο βίαιη που είχε αντιμετωπίσει η χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Την Παρασκευή συγκεντρώθηκαν στο νησί περισσότερα από 1000 μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, και όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, Independent, όλα ήταν όπως πριν από δυο χρόνια – εκτός από την παρουσία της Αστυνομίας που ήταν έντονη. Εθελοντές ξεκινούν να επισκευάζουν τα κτίρια όπου σκοτώθηκαν οι 69 νέοι το 2011.
 
Φέτος στο νησί της Ουτόγια βρέθηκαν εκτός από νέους κατασκηνωτές και όσοι επιβίωσαν από το μακελειό του Μπρέιβικ. Ο Έσκιλ Πίντερσεν, επικεφαλής της Νεολαίας, κατά την τελετή έναρξης των εργασιών επισκευής δήλωσε πως «έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα διαφωνήσουμε για την 22 Ιουλίου του 2011. Θα ασχοληθούμε με την μαύρη επέτειο αργότερα. Θεωρούμε καλύτερο να ασχοληθούμε με όσα ασχολούμαστε συνήθως. Θα τιμήσουμε τους φίλους μας συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε για όσα πίστευαν».
 
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που επιβίωσε του μακελειού του Μπρέιβικ μιλά στο tvxs.gr
 
Ο Μπρέιβικ είχε στοχοποιήσει τους νέους του Εργατικού Κόμματος γιατί ήταν αντίθετος με τις ιδέες τους. Με ένα αυτόματο όπλο εκτέλεσε 69 κατασκηνωτές την ώρα που άλλοι έτρεχαν για να ξεφύγουν από το μικρό νησί βλέποντας τους φίλους τους να σκοτώνονται.
 
Η Βίλντε Λόφτους Ρουθ ήταν ένας από αυτούς που κατάφεραν να ξεφύγουν. Κολύμπησε στα νερά του φιόρδ για να αποφύγει την μανία του ακροδεξιού δολοφόνου. «Όσο επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να νιώθουν τόσο λύπη όσο και χαρά, πιστεύω ότι θα είναι μια θετική εμπειρία για όλους», είπε στην τελετή.
 
Το Εργατικό Κόμμα θέλει να απομακρύνει την γκρίζα μνήμη που υπάρχει γύρω από το νησί της Ουτόγια. Για τον λόγο αυτό η νεολαία του κόμματος εκτιμά ότι θα μπορέσει να κατασκηνώσει ξανά στο νησί με το πέρας των εργασιών το καλοκαίρι του 2015.