Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να είναι «ένας από τους εγγυητές» μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία.

Ads

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία», διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση», επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Τουρκία βοηθά επίσης ώστε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ads

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρότεινε να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες «στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο Ερντογάν επέμεινε επίσης «στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της αποδοτικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αρχικά, κατακρίθηκε για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο τελικά φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη, έχοντας σημαντικό ρόλο.

Η Άγκυρα κατάφερε γενικότερα να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Συνέχισε να πουλά όπλα στην Ουκρανία (μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2), ενώ ταυτόχρονα δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία, κι ας κατακρίθηκε από τη Δύση.

Την «ισορροπημένη» στάση της εξήρε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να φέρει σε άμεση επαφή τις δύο πλευρές. Στις 10 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμιου ενδιαφέροντος τριμερής συνάντηση στην Αττάλεια, μεταξύ Τσαβούσογλου, Λαβρόφ και Κουλέμπα.
Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα είχε επαφές με δυτικούς αξιωματούχους (Σολτς – Μπάιντεν), με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με τον ίδιο τον Πούτιν, όπως προαναφέρθηκε.

Τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας καταδεικνύει και το γεγονός πως σε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε την ύπαρξη ενός προσχέδιου συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, επισημαίνεται πως αυτό περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία. Τελικά, φαίνεται πως ο ρόλος του εξισορροπούντος μεσολαβητή της βγαίνει σε καλό.