Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε πως η Ουκρανία απορρίπτει ως «υποκρισία» την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία.

Ads

Συγκεκριμένα, σε tweet του δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Και πρόσθεσε:

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας»

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για 36ωρη κατάπαυση του πυρός σε όλη την Ουκρανία από αύριο το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ads

Επιπλέον, όπως ανέρφερε σε επιστόλη του ο πρόεδρος της Ρωσίας, τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να απέχουν από εχθροπραξίες για 36 ώρες προκειμένου να γιορτάσουν τα ορθόδοξα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε μετά την έκκληση που απηύθυνε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος, για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής των μερών στην Ουκρανία από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023. Προερχόμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ομολογούν την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων» αναφέρει στην επιστολή του ο Ρώσος πρόεδρος.