Ανοιχτή πρόσκληση σε ξένους εργάτες σχεδιάζει να απευθύνει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την «αποψίλωση» της χώρας από εργατικό δυναμικό, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των Ούγγρων.

Ads

Το μέτρο, όπως σχολιάζει το euronews, προκαλεί θυμηδία, δεδομένης της εχθρικής στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Όρμπαν προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «οι πρόσφυγες συνιστούν κίνδυνο για τη ζωή, την κουλτούρα και τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης.»

Μάλιστα, ετοιμάζει δημοψήφισμα ενάντια στην υποχρέωση φιλοξενίας συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Ουγγαρίας (MGYOSZ), μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δυσκολεύεται να βρει κατάλληλους εργαζόμενους για να πληρώσει κενές θέσεις.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, πάνω από 400.000 Ούγγροι εγκατέλειψαν την χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, κυρίως στην Ε. Ένωση.

Ο πληθυσμός έχει πέσει κάτω από τα 10 εκατομμύρια.

Ο Πίτερ Λακάτος, ιδιοκτήτης της Videoton Holding, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ουγγαρίας, εξήγησε στο euronews:

«Σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο εξειδικευμένο, όπως οξυγονοκολλητές, μηχανικοί, σεφ ή σερβιτόροι, αλλά ούτε καν ανειδίκευτοι εργάτες, για να εκπαιδευτούν στις γραμμές παραγωγής. Ακόμα και αυτούς, δυσκολευόμαστε να τους βρούμε, κάποιες φορές.»

Η ερευνήτρια Άγνες Χαρς εκτιμά ότι το μέτρο πρόσκλησης αλλοδαπών εργαζόμενων θα έχει περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά μπορεί να συμβάλει στην χαλάρωση της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής.

Δεν είναι μόνο η εχθρική προς τους ξένους πολιτική. Η Ουγγαρία δεν αποτελεί ελκυστικό εργασιακό προορισμό, καθώς ο μέσος μισθός δύσκολα ξεπερνά τα €600/μήνα.
Ο κατώτατος περιορίζεται σε €350/μήνα.

«Ακόμα και αν τελικά γίνει πρόκληση σε ξένους να δουλέψουν στην Ουγγαρία, οι αναλυτές αναρωτιούνται πόσοι θα έρθουν στην χώρα, αφού οι μισθοί είναι χαμηλοί και η κυβέρνηση ακολουθεί αντι-μεταναστευτική πολιτική» σημειώνει από τη Βουδαπέστη η ανταποκρίτρια του euronews, Αντρέα Χαγάγος.