Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Ζαχεντάν του νοτιοανατολικού Ιράν, μπροστά σε ένα σιιτικό τέμενος, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν 160. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση Τζουντολάχ (Στρατιώτες του Θεού). Σύμφωνα με τον Αλί Μοχαμάντ Αζάντ, κυβερνήτη της επαρχίας, αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Ads

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλί Αμπντολαχί δήλωσε πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. “«Η πρώτη έκρηξη έγινε πίσω από ένα σημείο ελέγχου και για αυτό ορισμένοι Φρουροί της Επανάστασης σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» δήλωσε ο Αμπντολαχί.

Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για την εκτέλεση του ηγέτη της, Αμπντολμαλέκ Ρίγκι, τον Ιούνιο. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο κανάλι η Τζουντολάχ υποστηρίζει ότι στόχος των βομβιστών ήταν μια συγκέντρωση των Φρουρών της Επανάστασης στην πόλη Ζαχεντάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις «φρικτές» επιθέσεις εναντίον του σιιτικού τεμένους. «Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις αυτές της ένοπλης σουνιτικής οργάνωσης Τζουντουλάχ εναντίον σιιτικού τεμένους στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν» τόνισε η κ. Κλίντον.

Ads

Για την Χίλαρι Κλίντον, «οι επιθέσεις αυτές όπως και οι πρόσφατες στην Ουγκάντα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αλγερία υπογραμμίζουν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τις ζωές αθώων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο».