Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL ο ομοφυλόφιλος θεολόγος Ντέιβιντ Μπέργκερ, που αναμείχθηκε για πολλά χρόνια στους καθολικούς κύκλους και έζησε από κοντά τις ομοφοβικές, συντηρητικές και ακροδεξιές τάσεις που επικρατούν σε αυτούς.

Ads

Όπως λέει ο κ. Μπέργκερ, το παιδικό του όνειρο να γίνει ιερέας μετετράπη σε εφιάλτη όταν συνειδητοποίησε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, μιας και αυτές δε συμβάδιζαν καθόλου με τις επιταγές του εκκλησιαστικού του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον του για τη συντηρητική θεολογία και η ειδίκευσή του στον μεσαιωνικό στοχαστή Θωμά Ακινάτη, τον έφεραν σε επαφή με τις πιο σημαντικές ακροδεξιές θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Sedevacantists, Una Voce και Opus Dei, που τον καλούσαν να δώσει διαλέξεις.

Από τις συναντήσεις αυτές περιγράφει μερικές «ανατριχιαστικές» σκηνές, με αριστοκράτες, βιομήχανους και ακαδημαϊκούς να μαζεύονται σε πολυτελή ξενοδοχεία και να συζητάνε για «την υποτιθέμενη παγκόσμια εβραϊκή συνωμοσία και για το πως θα κρατήσουν τους μασόνους, τους φεμινιστές και τους ομοφυλόφιλους έξω από την εκκλησία».

«Άκουγα τις πιο απάνθρωπες γνώμες», λέει, «για παράδειγμα, κάποιοι επαινούσαν τον Χίτλερ επειδή έστειλε τους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ads

Ερωτώμενος γιατί δεν εγκατέλειψε την καθολική εκκλησία νωρίτερα, ο Γερμανός θεολόγος εξήγησε πως πολλοί γκέι άντρες γοητεύονται από την αυστηρή ιεραρχία και τον ανδροκρατικό κόσμο των καθολικών παραδόσεων. «Ανάμεσα στους κληρικούς ανακάλυψα υπερβολικά θηλυπρεπείς συμπεριφορές που μου ήταν γνωστές από την γκέι σκηνή. Δεχόμουν συνέχεια βλέμματα, αγκαλιές, χάδια και χειραψίες, που ξέφευγαν ολοφάνερα από τα καθιερωμένα».

Σύντομα όμως συνειδητοποίησε πως «η λυσσαλέα ομοφοβία της Καθολικής Εκκλησίας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ομοφυλόφιλους κληρικούς που απελπισμένα καταπνίγουν τη σεξουαλικότητά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέργκερ, η ομοφοβία αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλες της πτυχές της εκκλησίας, κάτι που βίωσε και ως εκδότης ενός θεολογικού περιοδικού, όταν άνθρωποι της Opus Dei επέβλεπαν κάθε του κίνηση. Μάλιστα, του είχαν υποδείξει πως η λέξη «ομοφυλοφιλία» είναι «υπερβολικά ουδέτερη» και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιεί την έκφραση «παρά φύσιν μοιχεία».

Τέλος, ο θεολόγος εκτιμά πως παρά τη σημαντική παρουσία γκέι ιερέων στις τάξεις της, η Καθολική Εκκλησία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ένα κλειστό δίκτυο ακραίων, φονταμενταλιστικών ομάδων, που υπερασπίζονται πιο αποφασιστικά το λάβαρο του Βατικανό μέσα σε μια άθεη κοινωνία.