Η τράπεζα τροφίμων της πόλης Βικ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 περίπου χιλιομέτρων από τη Βαρκελώνη, παρέχει καθημερινά σε εκατοντάδες ανέργους ψωμί, γάλα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτή είναι μετανάστες, κατά κύριο λόγο από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις χώρες τους πριν από μερικά χρόνια για να εργαστούν σε κατασκευές, σε τεράστιες φάρμες χοίρων και εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της πόλης.

Ads

Τουλάχιστον 10.000 άτομα προστέθηκαν στον πληθυσμό της πόλης, αυξάνοντάς τον κατά ¼. Αναλάμβαναν τις εργασίες που κανένας από τους πολίτες της δεν επιθυμούσε να κάνει και ήταν γενικότερα ευπρόσδεκτοι. Η κατάσταση όμως άλλαξε. Οι μισοί από αυτούς έχασαν την εργασία τους όταν έσκασε η κατασκευαστική φούσκα της Ισπανίας το 2008, μεταβάλλοντας και την αντιμετώπιση των κατοίκων προς τους μετανάστες.

Το όχι και τόσο δημοφιλές πακέτο μέτρων λιτότητας που πέρασε η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Παράλληλα, οι μετανάστες αποτελούν πλέον το στόχο της σκληροπυρηνικής δεξιάς Πλατφόρμας για την Καταλονία, με έδρα το Βικ. «Ελέγξτε τη μετανάστευση – Σταματήστε την κρίση» είναι το σύνθημά τους.

«Μας προσβάλουν. Λένε ότι ίσως να είμαστε εμείς η αιτία της κρίσης, ότι τους παίρνουμε τις δουλειές τους. Δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ωραίο» δηλώνει στους Times, η 30χρονη Mercy Omoroagbon, η οποία ήρθε από τη Νιγηρία το 2002 και έχασε και τις 2 δουλειές της ως καθαρίστρια πέρυσι.

Ads

«Λένε ότι οι Ισπανοί δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω των μεταναστών. Δεν είναι αλήθεια. Κάναμε τη δουλειά που δεν ήθελαν να κάνουν οι Ισπανοί» σημειώνει ο 33χρονος Joy Ekechukwu, επίσης Νιγηριανή που μετανάστευσε στην Ισπανία πριν από 11 χρόνια, αλλά έχασε πρόσφατα τη δουλειά της σε εργοστάσιο της πόλης.

Η ανεργία στην πόλη Βικ αγγίζει το 16%, ποσοστό σαφώς καλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο της Ισπανίας που φτάνει το 20%. Αλλά στο Βικ εδρεύει η μεγαλύτερη βιομηχανία κρέατος. Επιπλέον, τα ακίνητα έχουν χάσει την αξία τους κατά 30 με 40%, 500 κατοικίες έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες, ενώ τα νέα σπίτια παραμένουν άδεια.

Τα νέα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν περικοπή του μισθού των 400 δημοσίων υπαλλήλων του Βικ και πάγωμα των συντάξεων. Τα έσοδα της πόλης μειώθηκαν κατά 10% το 2009 και αναμένεται να ελαττωθούν επιπλέον φέτος. Τοπικά και εθνικής εμβέλειας συνδικάτα σχεδιάζουν απεργίες και κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά πως το βάρος πρέπει να το επωμιστούν οι πλούσιοι.

«Έχουμε ταξικό πόλεμο εδώ. Αυτοί που κερδίζουν περισσότερα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα» υπογραμμίζει ο Miguel Sánchez, επικεφαλής της Εργατικής Επιτροπής στο Βικ.

Από την πλευρά της, η Πλατφόρμα για την Καταλονία χρησιμοποιεί την κρίση για να ενισχύσει την εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες. «Εμείς το αποκαλούμε εισβολή» υπογραμμίζει ο πρόεδρός της. Κατηγορεί τους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας, για το εμπόριο των ναρκωτικών, καθώς και για αντικοινωνική συμπεριφορά «αφού έχουν συνηθίσει να ζουν στη ζούγκλα». «Οι μετανάστες δεν προσφέρουν τίποτα θετικό. Παίρνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που προσφέρουν στο κράτος».

«Παρατηρείται αύξηση της έντασης και υπάρχει η πιθανότητα ξενοφοβικών αντιδράσεων» προειδοποιεί ο Antoni Iborra, δικηγόρος της πόλης που εργάζεται με μετανάστες. Αλλά και ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κρίση ώστε να ενισχυθεί το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα των πολιτών.

Πηγή: The Times