Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, που προσπαθεί να διατηρήσει την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, που καθιερώθηκαν επί προεδρίας Μπους και κατηγόρησε για οικονομική ανευθυνότητα του Ρεπουμπλικανούς.

Ads

«Εάν οι εκλογές γίνουν ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα ‘είναι οι πολίτες ικανοποιημένοι για την οικονομία, όπως είναι σήμερα’ τότε δεν θα τα πάμε καλά, διότι νομίζω οι πάντες αισθάνονται ότι η οικονομία χρειάζεται να τα πάει καλύτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η οποία θα μεταδοθεί στην εκπομπή του ABC «Good Morning America», σήμερα Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Οχάιο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, που καθιερώθηκαν επί προεδρίας Μπους και κατηγόρησε για οικονομική ανευθυνότητα του Ρεπουμπλικανούς.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι οικονομικές του πολιτικές δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα όσο γρήγορα ήλπιζε, αλλά επανέλαβε ότι οι προτάσεις του κόμματός του παραμένουν οι καλύτερες για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία.

Ads

Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς για τις φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, που καθιερώθηκαν επί Μπους και τερματίζονται στο τέλος του χρόνου.

Ο Τζον Μπόνερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησε να παραταθούν για δύο χρόνια όλες οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές και πρότεινε στην Κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες για το επόμενο έτος στα επίπεδα του 2008.

Ο Ομπάμα απέρριψε αυτές τις προτάσεις, αλλά διακήρυξε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει τις φοροαπαλλαγές για οικογένειες που έχουν εισοδήματα κάτω των 250.000 δολαρίων το χρόνο. «Για οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από αυτό το ποσό, οι φορολογικοί συντελεστές θα επανέλθουν εκεί που ήταν επί προεδρίας Κλίντον. Αυτό δεν γίνεται για να τιμωρηθούν όσοι τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε το λογαριασμό των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική του αλλά παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός βελτίωσης της οικονομίας είναι αργός. «Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά. Οι χρηματαγορές έχουν σταθεροποιηθεί. Ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί δουλειές τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρόοδος είναι επώδυνα αργή», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Κακά τα μαντάτα των δημοσκοπήσεων

Δημοσκόπηση του δικτύου ABC και της εφημερίδας “Washington Post” που δημοσιεύθηκε προχθές δείχνει πως για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδόν “ισοψηφούν” με τους Δημοκρατικούς στο βασικό ερώτημα για το ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα της Αμερικής. Με αυξητική τάση, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δηλώνουν απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου στο πεδίο της οικονομικής ανάκαμψης και γενικά δυσαρεστημένοι από την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ABC-Washington Post, το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τους Δημοκρατικούς στη διακυβέρνηση της χώρας έναντι 38% εκείνων που πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ικανότεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν τρεις μήνες, η διαφορά του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι του Ρεπουμπλικάνων κυμαίνονταν στο 12%.