Η Οδύσσεια του Ομήρου φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του BBC με τα 100 κορυφαία έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.
Τον Απρίλιο, το BBC Culture ζήτησε από εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο να προτείνουν μέχρι και πέντε φανταστικές ιστορίες που ένιωθαν ότι έχουν διαμορφώσει τρόπους σκέψεις, ήταν διαχρονικές ή έχουν επηρεάσει την ιστορία.
Συνολικά έλαβαν απαντήσεις από από 108 συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, κριτικούς και μεταφραστές σε 35 χώρες, που επέλεξαν μυθιστορήματα, ποιήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα σε 33 διαφορετικές γλώσσες.
«Σπάνια βρίσκω κάποιον που να μην ξέρει έστω κι ένα μικρό μέρος αυτής της ιστορίας, την ιδέα του χαμένου ανθρώπου που δεν μπορεί να φτάσει στο σπίτι μετά τον πόλεμο, τη γυναίκα που τον περιμένει σπίτι με τους μνηστήρες. Ο καθένας μπορεί να μου πει κάποια έκδοχή της ιστορίας, που σημαίνει ότι τη ζει κατά κάποιον τρόπο», ανέφερε ο ποιητής Tess Taylor σχετικά με την Οδύσσεια του Ομήρου.
Η Οδύσσεια του Ομήρου κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα, ενώ ακολούθησε η «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», πράγμα που αποδεικνύει τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης των ειδικών σχετικά με το πως ερμήνευσαν τα «έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο».
Την πεντάδα συμπληρώνουν σημαντικά έργα όπως το «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλεϊ, το «1984» του Τζορτζ Όργουελ και το «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» του Τσινούα Ατσέμπε, αποδεικνύοντας τη δυναμική των γυναικών συγγραφέων στη λίστα. Σημειώνεται, ότι συνολικά στη λίστα υπάρχουν 23 γυναίκες συγγραφείς.
Οι πιο δημοφιλείς συγγραφείς των 100 πρώτων έργων ήταν ο Σαίξπηρ, η Βιρτζίνια Γουουλφ και ο Φράντς Κάφκα, με τρία βιβλία ο καθένας. Ωστόσο, ανάμεσα στα αναγνωρισμένα κλασικά, υπάρχουν και μερικά κείμενα λιγότερο γνωστά έργα παγκοσμίως.
Βρείτε το βιβλίο εδώ
Άλλα ελληνικά έργα που βρίσκονται στη λίστα είναι τα εξής: Αισώπου Μύθοι (620-560 πΧ) στην 29η θέση, η «Μήδεια» του Ευριπίδη (431 πΧ) στην 31η θέση, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (429 πΧ) στην 49η θέση, η «Ορέστεια» του Αισχύλου (5ος αιώνας πΧ), στην 51η θέση, και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (441 πΧ) στην 70ή θέση.
Η λίστα έχει στόχο να προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τη διαχρονικότητα κάποιων έργων και για το πως καταφέρνουν να επηρεάζουν και να προκαλούν αιώνες και χιλιετίες μετά τη δημιουργία τους. Παράλληλα θέλει να δείξει ότι υπάρχουν ιστορίες που μπορούν να φέρουν έμπνευση για αλλαγή ή ακόμα και να προκαλέσουν επαναστάσεις.
Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:
1- Οδύσσεια (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
2- Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3- Φρανκενστάιν (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4- 1984 (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5- Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6- Χίλιες και Μία Νύχτες (πολλαπλοί συγγραφείς, 8ος- 18ος αιώνας)
7- Δον Κιχώτης (Μιχαήλ Θερβάντες, 1605-1615)
8- Άμλετ (Σαίξπηρ, 1603)
9- 100 Χρόνια Μοναξιά (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10- Ιλιάδα (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη λίστα εδώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >