Τα ξημερώματα της Τρίτης, εξελίχθηκαν σε μια «Νύχτα Κρυστάλλων» στην Τουρκία, επαναφέροντας, 60 χρόνια μετά, τις μνήμες των Σεπτεμβριανών.

Ads

Εξαγριωμένο πλήθος εθνικιστών, ακολουθώντας εντολές ακροδεξιών οργανώσεων, εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων κατά κουρδικών στόχων σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο Τούρκων στρατιωτών από επιθέσεις των μαχητών του PKK στην περιοχή  Ντάγκλιτζα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. 

Μετά το επίσημο ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού, δεκάδες εθνικιστές διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τα κεντρικά γραφεία του φίλο Κουρδικού κόμματος HDP στην Άγκυρα πετώντας πέτρες και διαλύοντας την επιγραφή φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», ενώ σύμφωνα με ρεπόρτερ του CNN, πλήθος 2000 ατόμων κατέστρεψε και έκαψε τα γραφεία του κόμματος στην πόλη Αλάνια. 

image

Ads

Ταυτόχρονα, σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα πολιτών κουρδικής καταγωγής, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες.

Οι εθνικιστές κατηγορούν το HDP ότι αποτελεί το πολιτικό παρακλάδι των μαχητών του PKK, – κάτι που αρνείται το HDP –  και το θεωρούν επίσης υπεύθυνο για τις δολοφονικές επιθέσεις  που έχουν δημιουργήσει μια ακραία αντικουρδική ένταση σε ολόκληρη την Τουρκία. Σύμφωνα με καταγγελίες του κόμματος HDP, τα γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε τουλάχιστον 100 πόλεις. Μέσα από δηλώσεις  στο Twitter, κατηγόρησε την τουρκική αστυνομία για απραγία και παράλειψη καθήκοντος, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού, έκανε λόγο για «Νύχτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν».

image

Παράλληλα, τα γραφεία της εφημερίδας Hürriyet, δέχτηκαν δύο επιθέσεις σε λιγότερο από 48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη από οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης και του καθεστώτος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Αναλυτές προειδοποιούν για μια εκτεταμένη έκρηξη εθνικιστικής βίας που έχει φέρει τη χώρα στα όρια σύρραξης με την Κουρδική μειονότητα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, χαρακτήρισε ως ‘δολοφόνο’ τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παρόλο που με τη δήλωσή του «Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», καταδίκασε τις επιθέσεις.

image

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης, γραφείων πολιτικών κομμάτων αλλά και περιουσιών πολιτών. «Δε θα επιτρέψουμε τα αδέλφια να μάχονται μεταξύ τους», τόνισε, καλώντας τους Τούρκους να έχουν «εμπιστοσύνη στο κράτος».  

Υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK θα συνεχίσουν «αποφασιστικά», αλλά ο κόσμος δε θα πρέπει να παίρνει το νόμο στα χέρια του. Έτσι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού εισέβαλαν την Τρίτη στο έδαφος του βορείου Ιράκ για να πλήξουν στόχους του PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές κατά των βάσεων οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει εκτενέστερες επιθέσεις κατά του PKK, αποτελεί μια οργανωμένη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκειμένου να ανακτήσει στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, τις ψήφους που έχασε στις εκλογές του Ιουνίου. 

image

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, δήλωσε ότι «η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν οι Τούρκοι είχαν ψηφίσει για 400 νομοθέτες από ένα κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου», αναφερόμενος στις έδρες που έχασε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του στοίχισαν την απαραίτητη πλειοψηφία που θα επέτρεπε την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος και την εξασφάλιση των υπερεξουσιών που ο ίδιος επιδιώκει. 

Δήλωσε επίσης ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να πλήξουν την εθνική ενότητα της χώρας και κάλεσε τον τουρκικό λαό να «διατηρήσει μια ενωμένη και αποφασιστική στάση ενάντια στις επιθέσεις που στοχεύουν να βλάψουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας».