Σε μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση οι ηγέτες της ΕΕ συνέχισαν τη νύχτα της Κυριακής τις διαβουλεύσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο να οριστούν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις – κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. Μετά από συνεχείς διακοπές – κάποια στιγμή, νωρίς το πρωί μάλιστα, η τελευταία συμβιβαστική πρόταση κηρύχθηκε «νεκρή» – οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και αρχικά δεν είχαν καλύτερη τύχη. Την τελευταία ώρα, διαφαίνεται κάποια πρόοδος, ωστόσο, η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ιδίως για την «σιδηρά» – έως τώρα – κυρία της Ευρώπης, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.  

Ads

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν διεξοδικά με τα του οίκου τους. Στον πυρήνα των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Ολλανδού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν και για να μην μείνει παραπονεμένος ο Μάνφρεντ Βέμπερ που αποκλείστηκε, προτάθηκε ο επικεφαλής του ΕΛΚ να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κάτι για το οποίο βέβαια θα χρειαζόταν τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων. Προτάθηκε επίσης κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση όμως που στην Οσάκα διεκδίκησαν με σθένος οι Φιλελεύθεροι. Η Μέρκελ φέρεται να υποχώρησε και σε αυτή την πρόταση. 

Τελικά, Μέρκελ (Γερμανία), Μακρόν (Γαλλία), Ρούτε (Ολλανδία) και Σάντσες (Ισπανία) κατέληξαν στη λύση – πακέτο που έπεσε στο σημερινό τραπέζι της Συνόδου: Τίμερμανς για Κομισιόν, Βέμπερ για ευρωκοινοβούλιο και ένας από τους Φιλελεύθερους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ανήκει στο ΕΛΚ προειδοποίησε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ότι αυτό το πακέτο δύσκολα θα γινόταν δεκτό. 

Η «πτώση» της Μέρκελ 

Στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος, βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη φορά όμως τα πυρά ήταν φίλια. Η Μέρκελ δέχθηκε ομαδόν φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, τόσο γιατί δέχτηκε να σταματήσει να προωθεί τον Βέμπερ και να στηρίξει τον Τίμερμανς, όσο και για την υποχώρησή της απέναντι στους Φιλελεύθερους. 

Ads

Οι άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ κατηγόρησαν την Μέρκελ ότι δέχτηκε τη λύση της Οζάκα για να κάνει χάρη στους Σοσιαλιστές εταίρους της στην Γερμανία. Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετώπισε η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν το γεγονός ότι – σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους – του ΕΛΚ, εγκατέλειψε τη συνάντηση του κόμματος πριν αυτή τελειώσει και αφού απέτυχες να υπερασπιστεί η συμφωνία της Οσάκα. Έφτασε μάλιστα στη Σύνοδο περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπου Συντηρητικούς Ηγέτες. 

«Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή. «Αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη Γερμανία, όχι για το ΕΛΚ. Κάποιοι ηγέτες επαναστατούν εναντίον της», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Τελικά το ΕΛΚ απέρριψε τον συμβιβασμό κι επανήλθε στην πρόταση η προεδρία της Κομισιόν να ανατεθεί στον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπερθεμάτισε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ δεν θα προτείνει άλλο υποψήφιο.  Στις διαπραγματεύσεις οι χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) ύψωσαν το δικό τους τείχος. Δεν έκρυψαν την εχθρότητά τους έναντι της υποψηφιότητας του Τίμερμανς, καθώς ως επίτροπος κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει των κανόνων για το Κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Το «μπλόκο» του ΕΛΚ

Το ΕΛΚ αν και κέρδισε τις εκλογές βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να επιβάλει τα πρόσωπα που θέλει καθώς για πρώτη φορά χρειάζεται εκτός από την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και αυτή των Φιλελεύθερων και των Πράσινων. Από την άλλη πλευρά, συνέχιζε να κρατά τα κλειδιά της συμφωνίας αφού χωρίς την υποστήριξή του και τις ψήφους του δεν θα μπορούσε να υπάρξει λύση. 

Στη συνάντηση των Συντηρητικών που προηγήθηκε της Συνόδου, το ΕΛΚ αντέδρασε με μανία ενάντια στο σχέδιο που διαμορφώθηκε στην Οσάκα και άφηνε το πρώην κραταιό ευρωπαϊκό κόμμα μόνο με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και του εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις. Η Μέρκελ έχοντας ήδη αναγγείλει ότι υπηρετεί την τελευταία θητεία της θεωρείται γενικά ασταθής. Είναι φανερό ότι η κυριαρχία της μέσα στο ΕΛΚ μειώθηκε. Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής κι εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, Πάολο Ράνγκελ είπε χαρακτηριστικά ότι πλέον οι «κύριοι Πλένκοβιτς (Κροατία) και Κάρινς (Λετονία) μιλούν εξ’ ονόματος του ΕΛΚ.