Αντιμέτωπη με σκληρά διλήμματα έρχεται η γαλλική κεντροαριστερά την επομένη της ανάδειξης του Μπενουά Αμόν ως υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Ads

Η νίκη Αμόν κόντρα στον Μανουέλ Βαλς σηματοδοτεί και την επικράτηση της αριστερής ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος, ταυτοχρόνως όμως φέρνει στην επιφάνεια και το βαρύ ρήγμα στους πολιτικά «εξαφανισμένους» σοσιαλιστές εγείροντας ερωτήματα ακόμη και για το εάν θα διατηρήσουν τη συνοχή τους έως τις προεδρικές κάλπες.

Μάχη στήθος με στήθος Φιγιόν – Μακρόν

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της Kantar Sofres – OnePoint που έγινε στις 26 και 27 Ιανουαρίου για λογαριασμό της Le Figaro, του RTL και του LCI, ο Μπενουά Αμόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 15%.

Ads

Στον αντίποδα ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο προερχόμενος από την «δεξιά» πτέρυγα των σοσιαλιστών ανεξάρτητος υποψήφιος φαίνεται να ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά του και δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν για τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δίνει, στον πρώτο γύρο, ποσοστό 25% στη Μαρίν Λεπέν, 22% στον Φρανσουά Φιγιόν και 21% στον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 10%.

Για τον δεύτερο γύρο η ίδια δημοσκόπηση και σε περίπτωση μάχης Λεπέν – Φιγιόν δίνει 40% στην υποψήφια της ακροδεξιάς και 60% στον Φρανσουά Φιγιόν. Εάν το δίδυμο είναι Λεπέν – Μακρόν τα αντίστοιχα ποσοστά γίνονται 35% – 65%.

Διχασμένοι οι σοσιαλιστές

Η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει η υποψηφιότητα Μακρόν, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σκανδάλων που φθείρουν τη δημοτικότητα Φιγιόν έχει αναπτύξει εντός του σοσιαλιστικού τάσεις ευθείας υποστήριξης του ανεξάρτητου υποψηφίου και πρώην υπουργού της κυβέρνησης Ολάντ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

Ήδη, ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν, ο δήμαρχος της Λιόν, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν.

Αμόν καλεί Μελανσόν

Απαντώντας στην πρόκληση ο Μπενουά Αμόν δήλωσε από χθες ότι σκοπεύει να οργανώσει συνάντηση με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, και τον υποψήφιο των Πρασίνων και Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, ενώ απέφυγε την παραμικρή νύξη για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενδιαφέρον για τις περαιτέρω εξελίξεις παρουσιάζει και η ανάλυση που έκανε το κανάλι BFMTV (IPSOS), δείχνοντας ότι στο εκλογικό σώμα των «συμπαθούντων» του Σοσιαλιστικού κόμματος ο Μανουέλ Βαλς και ο Μπενουά Αμόν είχαν σχεδόν ισοπαλία με τον Βαλς ελάχιστα μπροστά.

Κατά την ίδια ανάλυση τη νίκη στον Μπενουά Αμόν την έδωσαν οι εκλογείς εκτός Σοσιαλιστικού κόμματος στους οποίους ήταν ανοικτή η προκριματική εκλογή.