Η εταιρεία Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία, διανύει μια δοκιμαστική περίοδο έξι εβδομάδων, που θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον της εργατικής τάξης. Το προσωπικό της σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αλλά πληρώνεται για πέντε.
Το πείραμα ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου και θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου, ενώ στο επόμενο διάστημα θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν τα στοιχεία παραγωγικότητας του προσωπικού της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι θα μάθουν εάν η νέα αυτή εργασιακή ρουτίνα θα υιοθετηθεί πλήρως τον ερχόμενο Ιούλιο.
Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας εργάζονται κατά μέσο όρο 1.752 ώρες ετησίως, γεγονός που τους καθιστά κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Οι Γερμανοί περνούν το λιγότερο χρόνο εργασίας ετησίως, ενώ ακολουθούν σε παρόμοια επίπεδα οι κάτοικοι της Δανίας, τη Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Αντίθετα, αυτοί που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες είναι οι κάτοικοι του Μεξικού, της Κορέας και της Κόστα Ρίκα. Το Λουξεμβούργο από την άλλη, είναι η πιο παραγωγική χώρα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν για περίπου 29 ώρες την εβδομάδα.
Την περασμένη χρονιά, το Ινστιτούτο Αυτονομίας εξέφρασε την ανάγκη επιβολής τετραήμερης αντί πενθήμερης εργασίας ανά εβδομάδα, αναφέροντας πως θα βοηθούσε στην εξομάλυνση του ανθυγιεινού καταμερισμού εργασίας και στη συγκέντρωση ώστε να παράγεται περισσότερη δουλειά, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η Christine Brotherton, προϊσταμένη στο τμήμα διαχείρισης προσωπικού και ικανοτήτων στην εταιρία Perpetual Guardian ανέφερε στο Guardian πως πολλοί υπάλληλοι εστίαζαν σε παρόμοιο επίπεδο στο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την επιπλέον ελεύθερη μέρα τους, όσο και στην εργασία τους. «Οι εργαζόμενοι σκέφτονται αρκετά για αυτή την τρίτη ημέρα μακριά από τη δουλειά, για το πώς θα την εκμεταλλευτούν καλύτερα ώστε να αλλάξουν τη ζωή τους. Μερικοί επιστρέφουν στη δουλειά και είναι απίστευτα αναζωογονημένοι», ανέφερε επίσης η Brotherton.
«Προπονούνται για το μαραθώνιο, πηγαίνουν στον οδοντίατρο, επισκευάζουν το αυτοκίνητό τους ή κάνουν αγορές για τους ηλικιωμένους γονείς τους. Όλα τα πράγματα που έχουν μπει στην άκρη, αλλά βοηθούν τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους. Διαχειρίζονται τη ζωή τους. Όμως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι εάν έχουμε τρεις ημέρες εκτός γραφείου, οι υπόλοιπες τέσσερις πρέπει να είναι πολύ παραγωγικές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ένα σπίτι φροντίδας ηλικιωμένων στη Σουηδία δοκίμασε μια εργάσιμη ημέρα έξι ωρών, με μικτά αποτελέσματα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μείωση κατά 10% της άδειας ασθενείας των εργαζομένων και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία, όμως το συνολικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης αυξήθηκε κατά 20%.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Amazon φαίνεται πως δοκιμάζει την εβδομάδα εργασίας 30 ωρών για ορισμένους υπαλλήλους της. Οι υπάλληλοι αυτοί απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, όμως κερδίζουν μόλις το 75% του μισθού, και δεν έχουμε στα χέρια μας ακόμα αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία του πιλοτικού αυτού προγράμματος για να κρίνουμε την επιτυχία ή αποτυχία του. Η KPMG και η Deloitte προσφέρουν τετραήμερες εβδομάδες εργασίας σε ορισμένους υπαλλήλους, ενώ η Google επιτρέπει σε ορισμένους υπαλλήλους πλήρη έλεγχο σε πάνω από το 20% της εβδομάδας εργασίας τους, ελπίζοντας ότι η δημιουργική αυτή ελευθερία θα οδηγήσει σε νέες ιδέες και καινοτομίες.
Ο CEO της Perpetual Guardian, Andrew Barnes, ανέφερε στο Guardian ότι το εργασιακό αυτό πείραμα παράγει ενδιαφέροντα δεδομένα, τα οποία θα αναλυθούν από ακαδημαϊκούς σε δύο επιφανή πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας, προτού παρθεί απόφαση στη μονιμοποίηση του τετραήμερου μοντέλου εργασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι η μείωση των ωρών εργασίας τους είναι επιτυχημένο μέτρο. «Σε γενικές γραμμές, είναι πιο θετικοί επειδή είναι ξαφνικά σε θέση να κάνουν πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Από τη δική μου πλευρά, είναι πολύ δύσκολο ως ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης να δω κάτι σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που δεν είναι θετικό και για μένα αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, παρά τις δυνητικές συνέπειές του για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και το χάσμα οικονομικών απολαβών μεταξύ των δύο φύλων, στην υγεία και την πνευματική ευημερία των κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >