«Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι, αυτήν τη στιγμή, ακούμε “ιδιαιτέρως δημοκρατικές” δηλώσεις από αξιωματούχους του Προεδρικού Παλατιού», παρατηρούν αρκετοί αρθρογράφοι των ανεξάρτητων ΜΜΕ.
Πράγματι, μετά την καθαίρεση, στις 9 Νοεμβρίου, του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, δύο πρώην Υπουργοί του προέβησαν σε αιφνιδιαστικές δηλώσεις:
Ο Μπουλέντ Αρίντς (Bulent Arinc), μέλος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Προεδρίας και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ζήτησε την απελευθέρωση του -επί τέσσερα χρόνια- παρανόμως κρατούμενου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») (αριστερού φιλοκουρδικού, δεύτερου κόμματος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης), Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahaddin Demirtas), και του -επίσης, παρανόμως κρατουμένου, εδώ και τρία χρόνια- επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά (Osman Kavala). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχαν ζητήσει, τουλάχιστον δύο φορές, την άμεση απελευθέρωση αυτών των δύο κρατουμένων.
Από την πλευρά του, ο Εμίλ Τσιτσέκ (Emil Cicek), πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν κατάλαβε το λόγο, για τον οποίο οι εισαγγελείς και οι δικαστές συλλαμβάνουν τόσους πολλούς, ενώ η φυλάκιση αποτελεί «έκτακτο μέτρο». Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε ανακοινώσει «νομική μεταρρύθμιση» δύο ημέρες πριν από τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών.
Επιπλέον, ενώ ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του δεν είχαν σταματήσει την προπαγάνδα ως προς «την εξαιρετική οικονομική ώθηση και τις παγκόσμιες οικονομικές επιτυχίες της Τουρκίας», ο Ερντογάν, εδώ και μία εβδομάδα, μιλά για αγώνα «επιβίωσης της εθνικής οικονομίας» και εξακολουθεί να κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις.
Πολύ λίγοι άνθρωποι στην Τουρκία υποδέχτηκαν θετικά και ως πηγή ελπίδας αυτά τα μηνύματα. Διότι, σύμφωνα με ένα παλιό λαϊκό απόφθεγμα, «Με τα λόγια, το καράβι δεν κυβερνιέται».
Οι κακές γλώσσες προσθέτουν: «Ο χαρακτήρας δεν πεθαίνει, όσο ο άνθρωπος παραμένει ζωντανός».
Οι ομιλίες υπέρ της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας παραμένουν λόγια του αέρα 24 ώρες μετά την εκφώνησή τους. Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ (Κουρδική, νοτιοανατολική πόλη) αθώωσε τον αστυνομικό που είχε πυροβολήσει έναν νεαρό διαδηλωτή, τον Κεμάλ Κουρκούτ, (Kemal Kurkut), κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς, του Νορούζ («Newroz»), στις 21 Μαρτίου 2017. Ένας δημοσιογράφος, ο Αμπντουρχαμάν Γκοκ (Abdurrahman Gok), είχε τραβήξει, ωστόσο, 28 φωτογραφίες κατά τον πυροβολισμό από τον αστυνομικό.
Το πρόσωπο του αστυνομικού φαινόταν πολύ καθαρά και ευδιάκριτα σε αυτή τη σειρά φωτογραφικών λήψεων. Επιπλέον, υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες που δήλωσαν ότι είδαν τον αστυνομικό να πυροβολεί τον Κουρκούτ. Ο νομάρχης του Ντιγιάρμπακιρ, αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι «ο Κουρκούτ ήταν ακτιβιστής που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά», αλλά η φωτογραφία του Γκοκ διέψευσε κατηγορηματικά την επίσημη εκδοχή. Ως δημοσιογράφος επί 16 χρόνια, ο Γκοκ κατηγορείται σήμερα ότι ανήκει σε τρομοκρατική-αυτονομιστική οργάνωση και ο εισαγγελέας ζητά 20 χρόνια φυλάκισης. «Αυτή η ανοιχτή -μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών- δίκη σχετίζεται με τη δολοφονία του Κουρκούτ», πιστεύει ο Γκοκ.
Την περασμένη Παρασκευή, συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ντιγιάρμπακιρ.
Οι υποσχέσεις του Παλατιού για δικαιοσύνη έφεραν, μέχρι στιγμής, το αντίθετο αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως μπούμερανγκ, ή ενίσχυσαν, μάλλον, την καταστολή της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος εναντίον των αντιπάλων.
«Ο Ερντογάν νιώθει εγκλωβισμένος, αλλά επιθυμεί να προστατεύσει, επίσης, την κυβέρνησή του. Οι υποσχέσεις για νομική μεταρρύθμιση αφορούν κατ’ουσίαν τους ξένους επενδυτές, που εγκαταλείπουν την Τουρκία, και τις πρωτεύουσες της Δύσης, κυρίως, την Ουάσιγκτον. Ήδη γνωρίζει ότι με τον Μπάιντεν δεν θα λάβει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου, ούτε ως προς την επιθετική εξωτερική πολιτική του, ούτε ως προς την εσωτερική -εντός της χώρας του- κατασταλτική πολιτική του», σχολιάζει ένας εξόριστος στη Γερμανία καθηγητής πολιτικών επιστημών.
*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >