Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η διαδοχή στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) ήταν για άλλη μια φορά μία μάχη μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την πρώτη να επικρατεί ξανά. Η «στρατηγός» της Μέρκελ, η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι αυτή που πήρε το δαχτυλίδι της εξουσίας μετά από 18 χρόνια, επικρατώντας του εκλεκτού του Σόιμπλε και στενού του φίλου,  Φρίντριχ Μερτς.

Ads

Τι να περιμένουμε όμως από τη νέα αρχηγό που πολλοί την αποκαλούν «μίνι-Μέρκελ»;

Ήταν τόσο σίγουρη ότι θα εκλεγεί που δήλωσε πρώτη – πρώτη την υποψηφιότητά της, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί. Είχε γράψει μέχρι τότε άλλωστε πολλά χιλιόμετρα κομματικής διαδρομής.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες και ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια έγινε μέλος της νεολαίας του CDU, το 1998 διετέλεσε ομοσπονδιακή βουλευτής και μετά από μισό χρόνο επέστρεψε στο Ζαάρλαντ για να διατελέσει υπουργός σε διάφορους τομείς, μέχρι το 2011 να γίνει η πρωθυπουργός του κρατιδίου. Τον Φεβρουάριο του 2018 ανέλαβε στο Βερολίνο γενική γραμματέας του κόμματος και ξεκίνησε να στήνει το δίκτυο που όχι μόνο θα εξασφάλιζε τη θέση της στην κορυφή της παράταξης, αλλά και που θα άλλαξε την εικόνα της βάσης για αυτή την κορυφή. Μιας βάσης που είχε απομακρυνθεί από την πιο κεντρώα προσέγγιση της Μέρκελ, και ενθουσιάστηκε από το πρόγραμμα των πιο συντηρητικών θέσεων που παρουσίασε η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

Ads

«Μπορεί να την αποκαλούν “μίνι-Μέρκελ” – λόγω της πολιτικής της αφοσίωσης στην Καγκελάριο – ωστόσο πιθανόν να φέρει το CDU σε ακόμη πιο συντηρητική κατεύθυνση», λέει στο Tvxs ο Δημήτρης Ραπίδης, πολιτικός επιστήμονας και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ. «Έχει μια πιο συντηρητική προσέγγιση σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι πολιτικές ενσωμάτωσης, παράλληλα και σε θέματα όπως η έκτρωση και το σύμφωνο συμβίωσης, σημειώνει επίσης.

Δείγμα  της πρόθεσης της να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη της «εκλεκτής» της Μέρκελ και να χαράξει πορεία στα χνάρια της προκατόχου της μεν, με δικά της βήματα δε, είναι και η δήλωση: «Είμαι 56 χρόνων, έχω τρία μεγάλα παιδιά, έχω χτίσει μία πραγματική καριέρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ‘μίνι’ πάνω μου».

Υπενθυμίζεται ότι – κόρη ενός δασκάλου και μιας νοικοκυράς – η  Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ, ο οποίος ανέλαβε το σπίτι και τα παιδιά, προκειμένου να την βοηθήσει να εκπληρώσει τα πολιτικά της σχέδια.

«Ο συντηρητισμός των πολιτικών της ιδεών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προέρχεται από μια βαθιά καθολική, εργατική οικογένεια, αποτελούν ενδεχομένως εκείνα τα χαρακτηριστικά ηγεσίας που χρειάζεται σήμερα το CDU για να φέρει πίσω ψηφοφόρους που στηρίζουν πλέον το AfD. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα δούμε κεντροδεξιά στροφή του CDU και επιστροφή στις ρίζες της Χριστιανοδημοκρατίας, αλλά αντίθετα σκλήρυνση θέσεων, όπως συμβαίνει σήμερα συνολικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», λέει στο Tvxs ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ. «Το ίδιο μπορούμε να αναμένουμε και σε όλα τα μείζονα ευρωπαϊκά θέματα, από το προσφυγικό και τη θεσμική μεταρρύθμιση, μέχρι την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον ευρωπαϊκο πυλώνα δικαιωμάτων», συμπληρώνει ο Δημήτρης Ραπίδης.

Η επιστροφή των ψηφοφόρων φαίνεται να ξεκινά, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU – CSU που κατρακυλά σταθερά στις δημοσκοπήσεις  μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, πήρε τα πάνω του σε μια από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, κερδίζοντας +3 μονάδες και φτάνοντας στο 32% της πρόθεσης ψήφου. Στην ίδια έρευνα σχεδόν το 62% των υποστηρικτών του CDU λένε πως η Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι μια καλή επιλογή.

Ενόψει της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας στην Κομισιόν και των ευρωεκλογών, ο κ. Ραπίδης εκτιμά ότι αν και η νέα ηγέτιδα των Χριαστιανοδημοκρατών θα συνεχίσει τη «γραμμή» Μέρκελ στηρίζοντας την υποψηφιότητα του  Μάνφρεντ Βέμπερ, ενδέχεται να ενισχυθούν κάποια κανάλια επικοινωνίας με ακραίους ευρωσκεπτικιστές από το ECR και μέρος του ENF, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στην εκλογή του και τη διαμόρφωση νέων υπερσυντηρητικων και λαϊκίστικων πλειοψηφιών στην επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Πως θα συνυπάρξουν όμως οι δύο αυτές κυρίες στην κεφαλή της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος; «Αυτό μένει να το δούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε πως θα κινηθεί συνολικά η γερμανική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς και το CDU και το SPD πολύ περισσότερο, βρίσκονται σε εκλογική κάμψη. Ασκούνται και θα ασκηθούν πιέσεις στο εσωτερικό και τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, κι αυτό αναμένεται να επηρεάσει και την κυβερνητική συνεργασία – το εύρος των πολιτικών της, αλλά και την ίδια την επιβίωσή της όπως είναι σήμερα», καταλήγει ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ.