Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας δεν θα λάβει τον επίσημο τίτλο της «Πρώτης Κυρίας». Επιπλέον, δεν θα της διατεθεί ειδικό κονδύλι από τα κρατικά ταμεία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση μετά το διαδικτυακό αίτημα «κατά της θέσπισης θέσης Πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», που συγκέντρωσε σχεδόν 280.000 υπογραφές σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ads

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα μια «χάρτα διαφάνειας» που θα αποσαφηνίζει το ρόλο που θα έχει η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, το status, τον ακριβή ρόλο της συζύγου του προέδρου καθώς και τον αριθμό των ατόμων που θα απασχολεί, αλλά και το συνολικό κόστος για τους Γάλλους φορολογούμενους.

Μέχρι τώρα ούτε το Σύνταγμα της χώρας, ούτε το πρωτόκολλο προσδιόριζαν σαφείς κανόνες και οι δημόσιες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των συζύγων των πρώην προέδρων χρηματοδοτούνταν από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ελυζέ, ύψους 5-7 εκ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ έγραψε στο Twitter: «Η Μπριζίτ Μακρόν έχει έναν ρόλο και ευθύνες. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια αλλά και τον καθορισμό των μέσων που έχει στη διάθεσή της. Δεν θα γίνει αλλαγή στο Σύνταγμα, ούτε νέα χρηματοδότηση, ούτε μισθός για την Μπριζίτ Μακρόν. Ας σταματήσει η υποκρισία!… Δέχεται πάνω από 200 επιστολές ημερησίως… και διατηρεί με τη μέγιστη διακριτικότητα επαφή με τους Γάλλους».

Ads

Ενώ σε συνέντευξή του στο France2 σχολίασε: «Δεν μιλούμε για θέση εργασίας, αλλά για το στάτους της. Η εργασία αμείβεται. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λαμβάνει αμοιβή, ούτε θα αμείβεται για τις δραστηριότητές της έστω και αν είναι συνεχώς παρούσα στο πλευρό του συζύγου της. Είναι θέμα διαφάνειας.»

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη σύζυγο του αρχηγού του κράτους να αποκτήσει προϋπολογισμό από τους δημόσιους πόρους», αναφέρεται στο κείμενο που έχει ανεβεί στο change.org με πρωτοβουλία του Τιερί Πολ Βαλέτ, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ζωγράφος, συγγραφέας και ενεργός πολίτης».