Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία η εταιρία Monsato καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 289 εκ. στον καρκινοπαθή Dewayne Johnson, καθώς κρίθηκε πως δεν ενημέρωσε για τους θανάσιμους κινδύνους που εμπεριέχει ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της, το ζιζανιοκτόνο Roundup, δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος του Johnson, Brent Wisner, δηλώνει μιλώντας στο Spiegel ότι η εταιρία, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Bayer, θα αντιμετωπίσει σύντομα πολλούς περισσότερους νομικούς «πονοκεφάλους», καθώς όπως επισημαίνει μόνο η δική του δικηγορική εταιρία «εκπροσωπεί 800 άτομα εναντίον της Monsanto».

Ads

Ειδικότερα, ο Brent Wisner επισημαίνει στη συνέντευξή του πως αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση,ήταν η επαφή που είχε πριν από δυόμιση χρόνια με την Teri McCall, χήρα ενός αγρότη που είχε πεθάνει από καρκίνο και είχε εργαστεί για πάνω από 30 χρόνια με τα προϊόντα της Monsanto. Αναφερόμενος στους λόγους που για πρώτη φορά φαίνεται να αντιμετωπίζεται σοβαρά από ένα δικαστήριο η εν λόγω υπόθεση, παρότι υπήρχαν σχετικές καταγγελίες εδώ και δεκαετίες, σημειώνει ότι πιθανότατα έχει να κάνει με την ταξινόμηση από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον καρκίνο. Πιο συγκεριμένα, όπως επισημαίνει ο 34χρονος δικηγόρος, «στις αρχές του 2015 αξιολόγησαν το Roundup ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», προκαλώντας μάλιστα τότε τη δυσφορία του CEO της Monsato, ο οποίος έκανε λόγο για «επιστήμη παλιοπραγμάτων».

Την ίδια στιγμή, ο Brent Wisner αποκαλύπτει πως η Monsato χρησιμοποιεί διάφορες πρακτικές για να εμποδίσει την επιστημονική έρευνα και τις εις βάρος της αποκαλύψεις. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Monsanto διαθέτει ένα εσωτερικό πρόγραμμα που ονομάζεται “Let Nothing Go.” Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να επιτεθεί και να δυσφημίσει τους επιστήμονες που επικρίνουν τα προϊόντα της Monsanto. Πληρώνουν επίσης και άλλους για να το πράξουν. Ένα άλλο πρόγραμμα ονομάζεται “Ελευθερία Λειτουργίας”. Σκοπός του είναι να εξαλείψει οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τις πωλήσεις των προϊόντων τους – νόμους, επιστημονικά άρθρα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων – επιστήμονες, τους οποίους η Monsanto πληρώνει για τις υπηρεσίες τους».

Ads

Επιπλέον, αναφέρει πως η εταιρία φρόντισε να θάψει επιστημονικές μελέτες, τις οποίες η ίδια είχε παραγγείλει, καθώς δεν τη βόλευαν τα ευρήματά τους. Ειδικότερα, ο Brent Wisner επισημαίνει ότι “η Monsanto προσέλαβε την εταιρεία TNO να πραγματοποιήσει μια μελέτη το 2002, η οποία έδειξε ότι το υλικό διαπέρασε το δέρμα των αρουραίων σε τριπλάσιο ρυθμό που επιτρέπεται στη Γερμανία. Η Monsanto αντέδρασε δηλώνοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, οπότε η TNO πρότεινε να επαναλάβει τη μελέτη χωρίς επιπλέον κόστος. Η Monsanto απέρριψε την προσφορά, επιλέγοντας αντίθετα να το θάψει σαν μια ελαττωματική μελέτη».

Την ίδια τύχη είχε μια αντίστοιχη μελέτη, που διεξήγαγε ο Γάλλος ερευνητής Gilles-Éric Séralini το 2012, η οποία επίσης απέδειξε κίνδυνο καρκίνου σε μελέτες στους αρουραίους. Η συνέχεια ήταν να οργανωθεί  «μια πλημμύρα αλληλογραφίας που διαμαρτυρήθηκε για υποτιθέμενα λάθη που έγιναν στη μελέτη και ώθησε τον συντάκτη του επιστημονικού περιοδικού, με τον οποίο καθιέρωσαν μια οικονομική σχέση, να αποσύρει το μελέτη». Τέλος, ο 34χρονος δικηγόρος εκφράζει την ελπίδα «η προσέγγιση της Bayer να είναι πιο υπεύθυνη», αν κι όπως τονίζει «έχουν ήδη πάρει ένα πολύ μεγάλο βάρος πάνω τους με την εξαγορά της Monsato».