Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, υποσχόμενος κυρίως τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ζήτησε επίσης υποστήριξη για την αναθέωρηση των νόμων για την οπλοκατοχή και τη μετανάστευση.

Ads

 
Μετά από την επανεκλογή του στην προεδρία τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να εστιάσει μεγάλος μέρος της προσοχής του στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού ανεργίας στην χώρα, το οποίο ανέρχεται στο 7,9%. Η ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους θεωρείται ο οδικός χάρτης για τη νέα θητεία του.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τονίζοντας ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι «εργάζεται για λογαριασμό των πολλών και όχι των λίγων». Όπως επισήμανε,  κύριο μέλημα της γενιάς του είναι «η επανεκκίνηση της πραγματικής μηχανής της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης – της ακμάζουσας μεσαίας τάξης».
 
«Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα, αλλά «ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης».
 
Μεταξύ άλλων, πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού, υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους, καθώς και ένα σχέδιο ύψους 50 δισ. δολ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανακατασκευής δρόμων και γεφυρών.
 
Μέρος επίσης των πρωτοβουλιών του για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η πρόταση για επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε «ινστιτούτα μεταποίησης», στα οποία ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (όπως τα υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας) θα συνεργάζονται στην «προετοιμασία των εργαζομένων για τις προκλήσεις της νέας οικονομίας», όπως είπε.


 
Οπλοκατοχή
 
Στην πιο συναισθηματική φορτισμένη στιγμή της μακράς ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, μετά και από την πρόσφατη τραγωδία σε σχολείο στο Κονέκτικατ, με συγγενείς των θυμάτων να είναι παρόντες στο ακροατήριο.
 
Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές είχαν προσκαλέσει στην αίθουσα συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων, που κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών, ενώ στη λίστα της σύζυγου του προέδρου βρισκόταν και μία δασκάλα από το σχολείο του Νιούταουν.

«Οι οικογένειες του Νιούταουν αξίζουν μία ψήφο» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του, κάνοντας αρκετούς να σταθούν όρθιοι. «Οι οικογένειες της Ορόρα αξίζουν μία ψήφο, οι οικογένειες του Όουκ Κρικ, του Τάκσον, του Μπλάκσμπερκ και οι άπειρες άλλες κοινότητες που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την βία των όπλων αξίζουν μία ψήφο» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητώντας υποστήριξη για την αλλαγή του νόμου για την οπλοκατοχή.
 
Μετανάστευση
 
Όσον αφορά την αλλαγή στο πλαίσιο της μετανάστευσης, ο πρόεδρος στάθηκε και εδώ στα οικονομικά πλεονεκτήματα των αλλαγών. Ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο σε γρήγορη δράση, επισημαίνοντας το κοινό έδαφος πολλών εμπλεκόμενων μερών στην προσέλκυση δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων και άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.
 
«Στείλτε μου στους επόμενους μήνες ένα κυρωμένο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση και θα το υπογράψω αμέσως» είπε.
 
Σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες του Λευκού Οίκου, οι προωθούμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο εξαιτίας της πίεσης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
 
Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιό του για την απόσυρση 34.000 από τους 66.000 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος.

Επιπλέον, μια ημέρα μετά από τη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για «ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε απάντηση σε αυτές τις απειλές».

Ads