Μαθήματα ιστορίας παρέδωσε σε γυμνάσιο του Βερολίνου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την 52η επέτειο από την κατασκευή  του Τείχους που χώριζε την πόλη στα δύο και στο πλαίσιο των πολιτικών δραστηριοτήτων πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ads

Η κ. Μέρκελ έπαιξε το ρόλο της δασκάλας, μιλώντας σε τάξη εφήβων του Γυμνασίου Χάινριχ Σλίμαν στο Πρεντσλάουερμπεργκ, τονίζοντας πώς οι παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας της Γερμανίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Η καγκελάριος άρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα και στη συνέχεια εκμυστηρεύθηκε ότι επρόκειτο για την πρώτη διδασκαλική εμπειρία της. «Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο», θυμήθηκε εν είδει προλόγου, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες (ρωσικά και αγγλικά), τα γερμανικά και τα μαθηματικά. 

«Όλοι οι μαθητές είπαν πως, είτε κατάγονται από τη Δύση είτε από την Ανατολή, για τους ίδιους δεν έχει πλέον καμιά σημασία», έγραψε στο Twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ads

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, Μπερντ Νόιμαν, μαζί με το δήμαρχο του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, κατέθεσαν στεφάνια στο κέντρο του Βερολίνου στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία.

Η πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία άρχισε να κατασκευάζει στις 13 Αυγούστου 1961 το μήκους 155 χιλιομέτρων τείχος αποκαλώντας το «φράγμα εναντίον του φασισμού», με πραγματικό στόχο να σταματήσει τη διαφυγή ανατολικογερμανών πολιτών στη Δυτική Γερμανία. Κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, η Άγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη καγκελάριος η οποία μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του τείχους, παρ’ ότι έχει γεννηθεί στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας.