Η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ τις επιθέσεις κατά προσφύγων στη Σαξονία και «μάζεψε» τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής της Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανέφερε πως η προστασία της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να γίνει «σε κάποια άλλα σύνορα» αν τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες. 

Ads

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασαν σήμερα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ τις επιθέσεις με ξενοφοβικό και ρατσιστικό χαρακτήρα που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στις πόλεις Μπάουτσεν και Κλάουσνιτς της Σαξονίας κατά προσφύγων -μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την θέση του κυβερνητικού συνασπισμού: «Η Γερμανία είναι διαφορετική. Η χώρα μας γνωρίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους με ευπρέπεια και κατανόηση». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση του κράτους απέναντι σε περιστατικά τύπου Κλάουσνιτς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Διευκρινίσεις για τη δήλωση ντε Μεζιέρ περί «δύο εβδομάδων»

Ads

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι ο ντε Μεζιέρ δεν δήλωσε ότι απομένουν δύο εβδομάδες για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του, αυτό που είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

Στην ίδια ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ διαφώνησε με την άποψη ότι δεν έχει ασχοληθεί αρκετά με την προσφυγική κρίση. Τουναντίον, ομόφωνα τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια σειρά πολιτικών στόχων.

«Σημαντική για την Ελλάδα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής»

Συγκεκριμένα, όλοι στην ΕΕ θέλουν μια ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος, την από κοινού συνεργασία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν τη φυγή ανθρώπων, τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ, τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προστασία των συνόρων όπως επίσης και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Επίσης, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι κάθε ένα από τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της βαλκανικής οδού θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε διαβουλεύσεις με τα άλλα σε περίπτωση που εκτιμά ότι μέτρα ενός άλλου κράτους το αφορούν. Όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, η συμφωνία αυτή ήταν «σημαντική» για την Ελλάδα.