Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται ξαφνικά μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ads

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσπαθώντας να ισορροπήσει στις συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, φαίνεται να απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Ακολουθώντας την πάγια πρακτική της, μετέθεσε τις αποφάσεις για τον Οκτώβριο, το νωρίτερο, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung και του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστότοπου finanzen.de, η Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung. Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

Χθες πάντως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Ads

Δραματική προειδοποίηση από Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους υπογράμμισε πως μια αποτυζί να ορισθεί ενός του καλοκαιριού συγκεκριμένη ημερομηνία συνομιλιών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση της κυβέρνησης και στην άνοδο εκ νέου των εθνικιστικών και φιλορωσικών δυνάμεων, ανοίγοντας τους το δρόμο να ενίσχυσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια.  

Τα Σκόπια έλαβαν τον Φεβρουάριο το «πράσινο φως» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφασή εναπόκειται στις χώρες-μέλη, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζονται επιφυλακτικές σε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε καθήκοντα το 2017 μετά την απομάκρυνση του Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώην πρωθυπουργού, και επικεφαλής του εθνικστικού κόμματος VMRO-DPMNΕ. Η Ρωσία, που αντιδρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, στηρίζοντας τον Ζάεφ να καταλήξει στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Μια απογοήτευση ως προς την ένταξη στην ΕΕ θα έδινε ελπίδα «στους πολίτες που υποστηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό -ούτε για τη χώρα ούτε για την περιοχή», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.