Την Κυριακή οι Γερμανοί σε τρία κρατίδια θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή των τοπικών κυβερνήσεων και το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν και ορισμένοι κύκλοι – ακόμη και εντός τους κόμματός της – άσκησαν κριτική το τελευταίο διάστημα στην Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να ανακάμπτει δημοσκοπικά στα τρία κρατίδια που θα γίνουν εκλογών, βλέποντας τη δημοφιλία της να κινείται και πάλι ανοδικά. Οι κάλπες τις Κυριακής θα δείξουν…

Ads

Σύμφωνα με τους αναλυτές η Άνγκελα Μέρκελ ανέκαμψε χάρη στη στάση που κρατά στο προσφυγικό και την αντίθεσή της στην πολιτική των κλειστών συνόρων. Μπορεί η δημοφιλία της Μέρκελ να ενισχύεται κατά δύο μονάδες και να βρίσκεται στο 50% – η υψηλότερη από την αρχή του έτους – ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το κόμμα της που εμφανίζεται στάσιμο στο 35%.

Την Κυριακή θα στηθούν κάλπες σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της Μέρκελ (CDU/CSU) εμφανίζεται στάσιμος στο 35%. Αντίθετα οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υποχωρούν κατά μια μονάδα, στο 23%. Τρίτη δύναμη εμφανίζονται στη δημοσκόπηση οι Πράσινοι, που ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 11%. Αντίθετα ενισχυμένο κατά μια μονάδα, στο 10%, εμφανίζεται το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο  ηγείται της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας στη χώρα. Πέμπτο κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι το κόμμα «Αριστερά» με 9%. Στο 6% βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων, πρώην κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, το οποίο πλέον είναι εκτός Βουλής.

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι τοπικές εκλογές στα τρία κρατίδια αποτελεί και το πρώτο τεστ της Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, τότε δεν αποκλείεται οι επικριτικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματός της να ενταθούν, ενώ ορισμένοι εκτιμούν πως ενδεχομένως να ανοίξει συζήτηση ακόμη και για αλλαγή στην ηγεσία των Χιστιανοδημοκρατών.

Ads

Με τη στάση της στην προσφυγική κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ έχει κερδίσει υποστηρικτές ακόμη και από παραδοσιακά αντίπαλους πολιτικούς χώρους, όπως η Αριστερά και οι Πράσινοι. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση ενός διαδηλωτή σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την Αριστερά και τους Πράσινους ενάντια στην συμφωνία  TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Αναφερόμενος στη Μέρκελ δήλωσε: «Έχει κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, όπως στην οικονομική κρίση και το ελληνικό χρέος. Ωστόσο στο προσφυγικό έχει δίκιο. Κατάλαβε πως το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Η Μέρκελ ξεφεύγει από το πλαίσιο ενός συνηθισμένου πολιτικού. Αναδεικνύεται σε ηγέτη της Γερμανίας», έγραψε ο Heribert Prantl στην κεντροαριστερή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως το μυστικό της επιτυχίας της είναι πως είναι «απίστευτα ευέλικτη». Ο δημοσιογράφος Hajo Schumacher σχολιάζει χαρακτηριστικά: «έχει μια ευρύτατη κλίμακα πολιτικών προσεγγίσεων, μπορεί να είναι αυστηρή και την άλλη στιγμή παραχωρητική. Ξέρει πότε να κάνει την στροφή».