Επιστολή προς τις Βρυξέλλες αναμένεται να στείλει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την οποία θα ζητήσει μια μικρή αναβολή του Brexit.

Ads

Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου με την ΕΕ και οι επιλογές είναι η έξοδος με τη συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Το αίτημα έρχεται μόλις εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή. Μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «η Μέι μοιράζεται την απόγνωση των πολιτών για την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση».

Ads

«Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κονοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. Ο λαός βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει πάντως ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα σαφές σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.