Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε 5 ώρες και κατά την οποία η Τερέζα Μέι ήρθε αντιμέτωπη με τις ενστάσεις των υπουργών της. Οι ενστάσεις δεν έμειναν εντός των κεκλεισμένων θυρών, όμως, καθώς το πρωί της Πέμπτης τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Πρόκειται για τον καθ’ολα αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, τον αρμόδιο για την Βόρεια Ιρλανδία υπουργό Σέλις Βάρα και την υπουργό Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι. Επιπλέον, τις παραιτήσεις τους γνωστοποίησαν η υφυπουργός για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν και η υπεύθυνη για τον τομέα της Παιδείας Αν Μαρί Τρεβέλιαν.

Ads

Την ίδια στιγμή μέλη της σκληρά ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών θέτουν ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας της Τερέζα Μέι, με την καρέκλα της να τρίζει επικίνδυνα.

«Ναι» στη συμφωνία

Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την Τρίτη τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μετά δυσκολίας. Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της κυβέρνησης, η πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί». Πρόκειται για μία συμφωνία, εξήγησε χαρακτηριστικά, η οποία «εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου». «Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε», είπε.

Ads

Μετά τις σημερινές εξελίξεις η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως παραμένει αμετακίνητη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Brexit. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς καθόλου συμφωνία ή να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να διαπραγματευτούμε», είπε. 

«Όχι» στην παραμονή τους στην κυβέρνηση

Η εξασφάλιση του «ναι» του υπουργικού συμβουλίου φάνηκε ήδη από χθες ότι δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Αν και κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε να δηλώσει ότι υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πως δεν υπήρξαν απειλές για παραιτήσεις, τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ παρουσίαζαν μια άλλη εκδοχή. Εκδοχή που επιβεβαιώθηκε, καθώς λίγες ώρες μετά το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε ένα μπαράζ παραιτήσεων.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε επίσης  ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή ´Ενωση. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή ´Ενωση», έγραψε ο Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στον λογαριαμσό του στο Twitter. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι.

«Χάος» βλέπουν οι Εργατικοί

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμμματος, κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία». «Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για το Brexit.

Τα σενάρια μετά το ντόμινο των παραιτήσεων στο Λονδίνο

Οι δραματικές εξελίξεις αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ήδη από χθες τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στελέχη των Συντηρητικών είναι τόσο εξοργισμένα με το προσχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit, που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των βουλευτών του κόμματος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας. Όπως εξηγεί το Reuters, για να κατατεθεί εσωκομματική πρόταση μομφής θα πρέπει τουλάχιστον 48 από τους βουλευτές των Συντηρητικών να καταθέσουν σχετικό αίτημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσες επιστολές προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αποσταλεί.  Ωστόσο εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τόσοι βουλευτές, ώστε να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι.

Ένα δεύτερο σενάριο για το τι μπορεί να ακολουθήσει, είναι το να καταψηφιστεί η συμφωνία από την πλειοψηφία των βουλευτών όλων των κομμάτων, όταν αυτή έλθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται να τεθεί η συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Στις 25 Νοεμβρίου οι υπογραφές

Εκτός απρόοπτων και έκτακτων εξελίξεων, τώρα που η συμφωνία, έστω και δύσκολα, επιβεβαιώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και η Μέι τη δημοσιοποίησε στο κοινοβούλιο, θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε γνωστό πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας με την Ε.Ε.