Σκοτωμένοι, γδαρμένοι και με κομμένα κεφάλια από λαθροκυνηγούς βρέθηκαν 87 ελέφαντες στην Μποτσουάνα. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι. Εκατοντάδες ζώα σφαγιάζονται σε όλο τον κόσμο για τους χαυλιόδοντές τους από τους λαθροκυνηγούς.   Οι ελέφαντες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού το όνομα του κέρδους. 

Ads

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό λαθροθηρίας στην Μποτσουάνα είναι το μεγαλύτερο σε κλίμακα που έχει παρατηρηθεί στην Αφρική μέχρι σήμερα. 

Όπως έγινε γνωστό, οι 87 ελέφαντες θανατώθηκαν, αποκεφαλίστηκαν και γδάρθηκαν από λαθροκυνηγούς για τους χαυλιόδοντές τους και βρέθηκαν μέσα σε νόμιμα προστατευόμενη περιοχή κοντά στο Ιερό της Μποτσουάνας.

Οι ελέφαντες ανακαλύφθηκαν από μέλη της οργάνωσης «Elephants Without Borders». Όπως έκαναν γνωστό, το ανησυχητικό περιστατικό ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της απογραφής του πληθυσμού των ελεφάντων για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας.

Ads

«Είμαι συγκλονισμένος» δήλωσε στο BBC ο Μάικ Τσέις από την οργάνωση, προσθέτοντας ότι «η κλίμακα της λαθροθηρίας ελέφαντα είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχω δει ή διαβάσει οπουδήποτε στην Αφρική μέχρι σήμερα».

Διαβάστε επίσης: 

Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί από τους ελέφαντες σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ βρέθηκαν επίσης και τα πτώματα τριών λευκών ρινόκερων στην ίδια περιοχή.

«Όλα τα κρανία τους ήταν κομμένα προκειμένου να αφαιρέσουν τους χαυλιόδοντές τους» αναφέρει ο Τσέις, επισημαίνοντας ότι «οι λαθροθήρες προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους, προσπαθώντας να κρύψουν τις σάρκες κάτω από ξερούς θάμνους».

«Η διαφορετική ταξινόμηση και η ηλικία των σφαγίων είναι ενδεικτικά μιας φρενίτιδας λαθροθηρίας που συνεχίζεται στην περιοχή εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”, υπογραμμίζει σχετικά. 

Σημειώνεται ότι η Μποτσουάνα φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, καθώς στη χώρα ζει το 37% του πληθυσμού των ελεφάντων που απειλείται με εξαφάνιση.

Γενικά στην Αφρική ο πληθυσμός των ελεφάντων παρουσιάζει πολύ μεγάλη μείωση τα τελευταία χρόνια. Τα ποσοστά ελάττωσης του πληθυσμού φθάνουν στο 30% – περίπου 144.000 ελέφαντες – από το 2007 έως το 2014.