Αποδημητικά πτηνά είναι υπεύθυνα για κυκλοφοριακά προβλήματα και ατυχήματα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ads

Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλούς δρόμους της Ρώμης για καθαρισμό μετά την άφιξη 4 εκατομμυρίων πουλιών τα οποία άφησαν τεράστιο όγκο περιττωμάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια μέχρι παγκάκια και μνημεία.

image

Σε συνδυασμό με τη βροχή και τα πεσμένα φύλλα το οδόστρωμα έγινε ιδιαίτερα ολισθηρό, με αποτέλεσμα να προκληθούν ατυχήματα, όπως πτώσεις μοτοσικλετιστών και διαστρέμματα πεζών.

Ads

image

Τα συγκεκριμένα πτηνά ονομάζονται ψαρόνια, γνωστά στην Ελλάδα ως μαυροπούλια, τα οποία φτάνουν στη νότια Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Συνήθως στη Ρώμη παραμένουν περίπου 1 εκατομμύριο ψαρόνια. Η αύξηση της συγκέντρωσής τους οφείλεται, πέρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, στη μείωση του δημοτικού προϋπολογισμού, γεγονός που οδήγησε στη μη ανανέωση διαφόρων συμβολαίων, όπως η υπηρεσία απομάκρυνσης πτηνών.

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν οι δημοτικές αρχές που ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους και να τους περάσουν με άμμο. Παράλληλα, παίζουν από μεγάφωνα ήχους αρπακτικών και ψαρονιών σε κίνδυνο, προκειμένου να τα αποθαρρύνουν από το να παραμένουν στην πόλη, ενώ επιστρατεύτηκαν και πέντε γεράκια από το Τέξας για να τα τρομοκρατήσουν. Ωστόσο, τα πέντε γεράκια απέτυχαν στην αποστολή τους λόγω του μεγάλου μεγέθους του σμήνους.

image

Τελικά φαίνεται πως η φύση θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα, αφού με την πτώση της θερμοκρασίας τα πουλιά θα συνεχίσουν το αποδημητικό τους ταξίδι νότια προς την Αφρική.

image