Περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι της Φρανκφούρτης θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αύριο Κυριακή, προκειμένου να εξουδετερωθεί μια βόμβα – μαμούθ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ads

Η βόμβα εντοπίστηκε στην μεγαλοαστική συνοικία Westend, όπου κατοικούν πολλά ανώτατα στελέχη τραπεζών. Είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank, στην οποία το προσωπικό ασφαλείας θα μείνει στη θέση του ώστε να προστατεύσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Οι Αρχές θα εκκενώσουν σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βρετανική βόμβα. Στα κτίρια αυτά περιλαμβάνονται δυο νοσοκομεία και αρκετά γηροκομεία.

Η απομάκρυνση των κατοίκων θα αρχίσει νωρίς και η όλη επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 12 ώρες. Η Αστυνομία έχει εξουσιοδοτηθεί να απομακρύνει κατοίκους με τη βία εάν χρειαστεί.

Ads

image

image

«Η βόμβα περιέχει περισσότερους από 1,4 τόνους εκρηκτικών. Πρόβλημα δεν αποτελούν μόνο τα θραύσματα, αλλά και η πίεση που θα προκαλούσε τυχόν έκρηξη, η οποία θα μπορούσε να διαλύσει όλα τα κτίσματα σε ακτίνα 100 μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της Πυροσβεστική της πόλης.

«Στην προκειμένη περίπτωση η βόμβα είναι ανοιχτή», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο dpa ένας από τους πυροτεχνουργούς που θα αναλάβουν την εξουδετέρωση εξηγώντας γιατί χρειάζεται επιπλέον προσοχή. «Αυτό σημαίνει ότι η χημική δομή των εκρηκτικών μπορεί να αλλάξει» και συνεπώς η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη.

image

Οι Αρχές της Φρανκφούρτης έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα συμβουλών για την εκκένωση, που περιλαμβάνει την ερώτηση τι θα συμβεί εάν η εξουδετέρωση «πάει στραβά». «Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όλες οι δημόσιες Αρχές είναι προετοιμασμένες. Θα υπάρξει τεράστια υλική απώλεια, αλλά χάρη στην εκκένωση κανένας δεν θα πάθει κάτι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.