Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν τη σημαία τους στην αρχαία ακρόπολη της ιστορικής πόλης Παλμύρα στη Συρία, όπως διακρίνεται σε φωτογραφίες που ανάρτησαν τη νύχτα στο διαδίκτυο υποστηρικτές της οργάνωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών. 

Ads

Οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τετάρτη την πόλη, που είναι γνωστή και με την αραμαϊκή ονομασία Ταντμόρ, μετά από σφοδρές μάχες με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι την Παλμύρα.

«Η ακρόπολη της Ταντμόρ υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου» έγραφε η λεζάντα σε μια από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια τρίτη ένας τζιχαντιστής χαμογελάει ενώ κρατάει το λάβαρο και στέκεται στο τείχος της ακρόπολης.

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση έχει ιδρύσει ένα «Ισλαμικό Χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λιβύη ενώ την Παρασκευή ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της Σαουδικής Αραβίας.

Ads

Υποστηρικτές του ΙΚ έχουν αναρτήσει επίσης βίντεο στα οποία οι μαχητές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι στην Παλμύρα για να εντοπίσουν τυχόν στρατιώτες που αποκόπηκαν και έμειναν πίσω ενώ άλλοι κατέβαζαν πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του.