«Τσάντα με τρύπες, παλτό με τρύπες, μανίκια με τρύπες, πουκάμισο με τρύπες, γιλέκο με τρύπες, καφτάνι με τρύπες. Άνθρωπος είσαι συ ή σουρωτήρι;»

Ads

Έλεγε ο μεγάλος δημοφιλής ποιητής Ορχάν Βελί Κανίκ (1914 – 1950) στο «Ποίημα με τρύπες» όταν περιέγραφε τη φτώχεια.

Η 6η Αυγούστου ήταν η Μαύρη Πέμπτη για την τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα απώλεσε ξαφνικά μεγάλη αξία έναντι του ευρώ, του αμερικανικού δολαρίου και του χρυσού. «Υποχώρησε 18% από την αρχή του έτους», διευκρίνισε ένας έμπορος. «Ακόμη περισσότερο στη μαύρη αγορά», πρόσθεσε.

«Τίποτα δεν είναι σοβαρότερο σε αυτήν τη χώρα», δηλώνει θλιμμένος ένας αρθρογράφος της αντιπολίτευσης. «Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών, ο γαμπρός του Προέδρου, είχε δηλώσει ότι η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε ελεύθερη πτήση». Ένας χρήστης του διαδικτύου διερμηνεύει αυτήν την επίσημη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πράγματι πρόκειται για μία πτήση προς τον έβδομο ουρανό. Η τουρκική οικονομία ανεβαίνει στον Θεό».

Ads

Το χιούμορ εξακολουθεί να είναι το όπλο των μαζών ενάντια στο καθεστώς του ψευδοσουλτάνου Ερντογάν: «Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να μετατραπεί σε τζαμί!», μνεία στην Αγία Σοφία.

Το καθεστώς δεν έχει σχεδόν, ούτε επιχείρημα, ούτε μέσο να υπερασπιστεί τον ίδιο τον εαυτό του, εξ ου και η απόλυτη σιωπή πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων καθ ‘όλη τη διάρκεια της Πέμπτης.

Δεν έχουν τίποτα να πουν, διότι δεν έχει μείνει ούτε δεκάρα στα ταμεία του Κράτους. «Μπορούν να σφετεριστούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς», δηλώνει ένας οικονομολόγος. «Είναι πιθανόν να μην καταβάλουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», εκτιμά ένας άλλος. Επιπλέον, δεν υπάρχει μαγικός τύπος για τη διάσωση αυτής της ήδη αποδυναμωμένης από τον κορωναϊό οικονομίας. Βασιζόμενη στις κατασκευές και τον τουρισμό, η τουρκική οικονομία αντιμετώπιζε ήδη διαρθρωτικά προβλήματα, καθώς εξαρτιόταν από το ζεστό χρήμα προερχόμενο από τις αραβικές χώρες. Σήμερα, εξαιρουμένου του Κατάρ, ολόκληρος ο αραβικός-μουσουλμανικός κόσμος μισεί τον διεκδικητή του θρόνου του Χαλίφη, πνευματικού εκπροσώπου του Προφήτη στη γη. Η Άγκυρα, όπως ένας επαίτης, ζητά πιστώσεις από όλους, αλλά ουδείς ανταποκρίνεται θετικά.

Η τουρκική οικονομία είναι, επίσης, θύμα των μεγαλεπήβολων σχεδίων του Ερντογάν: Κατασκευάστηκαν αεροδρόμια, γέφυρες, εθνικές οδοί, αυτοκινητόδρομοι, υδροηλεκτρικά φράγματα, κολοσσιαία κτίρια. Η φύση καταστράφηκε, οι φιλοκυβερνητικοί κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι πολίτες δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών των επιτευγμάτων, διότι ήταν επί πληρωμή και, μάλιστα, κόστιζαν υπερβολικά και, επιπλέον, δεν επρόκειτο για σωστό σχεδιασμό. Εξαιτίας του κορωναϊού σχεδόν όλες αυτές οι επενδύσεις διεύρυναν το κενό στον εθνικό προϋπολογισμό. «Δεν είναι δυνατή η εξοικονόμηση χρημάτων, όταν πρόκειται για κάτι μεγαλειώδες», διατεινόταν ο Ερντογάν, προκειμένου να δικαιολογήσει τις γιγαντιαίες δαπάνες για αυτά τα τρία παλάτια και τον αυτοκρατορικό τρόπο ζωής του. Σήμερα, οι εξηγήσεις δόθηκαν. Ο απολογισμός είναι θλιβερός.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες συνεχίζονται να αγωνίζονται για τη διαφύλαξη των κεκτημένων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της Σύμβασης, δηλαδή, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών και παιδιών. Η κυβέρνηση του Ερντογάν επιθυμεί τώρα να αποχωρήσει από αυτήν τη Σύμβαση που είχε υπογράψει το Μάιο του 2011 και εγκρίνει τον Αύγουστο του 2014. Έτσι, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις καρδιές και τις ψήφους των ισλαμιστών και σοβινιστών ψηφοφόρων του.

Όταν του εξαντλούνται τα χρήματα, θεωρεί ότι συνεχίζει να έχει ιδέες Αυτές οι ιδέες, όμως, ουδόλως υποστηρίζονται και ουδόλως τυγχάνουν υπεράσπισης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων.

Ακόμη και ορισμένα μέλη της οικογένειας του Προέδρου Ερντογάν και αρκετές γυναίκες αξιωματούχοι του κόμματός του έχουν προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις κατά του Ερντογάν ως προς τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τετρακόσιες εβδομήντα τέσσερις (474) γυναίκες σκοτώθηκαν εν έτει 2019 στην Τουρκία και εβδομήντα οκτώ (78) κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. «Όταν ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών αυξάνεται, η αξία της τουρκικής λίρας μειώνεται», σημειώνει ένας αρθρογράφος της αντιπολίτευσης.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.