Οι 45 μέρες πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας, που έληξαν με την ανακοίνωση της παραίτησής της την Πέμπτη, την πέρασαν στην ιστορία με την όχι και τόσο τιμητική πρωτιά της συντομότερης πρωθυπουργίας στην πολιτική ιστοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και από τις μικρότερες ηγετικές θητείες στον κόσμο.

Ads

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την Τρας, διότι, ενώ, όπως σημειώνει ο Guardian, τα πραξικοπήματα, οι δολοφονίες και οι ασθένειες  συνέβαλαν, έστω ως αφορμές, στις μικρότερες ηγετικές θητείες της ιστορίας, καμία, τουλάχιστον με την κυριολεκτική έννοια, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ισχύει για την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Μάλιστα, με «βιτριολική» διάθεση, η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει, πως «καθώς γίνεται μια ανεξίτηλη υποσημείωση στη βρετανική ιστορία, δεν θα είναι λίγη παρηγοριά για την Τρας που, σε σύγκριση με ορισμένους άλλους ηγέτες, απολάμβάνει θετική πολιτική μακροζωία»…

Βρετανοί πρωθυπουργοί

Μέχρι και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 που παραιτήθηκε η Τρας, Τζορτζ Κάνινγκ – επίσης προερχόμενος από τους Τόρις – κατείχε το ρεκόρ συντομότερης πρωθυπουργικής θητείας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπηρετώντας 119 ημέρες στην ηγεσία της κυβέρνησης, πριν πεθάνει από φυματίωση στις 8 Αυγούστου του 1827.

Ads

Κάτοχος πολλών ανώτατων κυβερνητικών θέσεων στην εποχή του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, ήταν πρωταγωνιστής  σε ένα τόσο ακραίο παράδειγμα εσωτερικής πολιτικής διαμάχης στο υπουργικό συμβούλιο που τα δεινά της Τρας ωχριούν μπροστά του.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν τέτοια η αντιπάθεια ανάμεσα σε αυτόν και τον υπουργό Πολέμου λόρδο  Κάσλρεϊ (Castlereagh), που η κυβέρνηση παρέλυσε από τις διαμάχες τους.

Αυτές τέλειωσαν σε μια… μονομαχία στο Putney Heath όταν ο Κάνινγκ, ο οποίος δεν είχε πυροβολήσει ποτέ, τραυματίστηκε στον μηρό.

Αν και οι δύο παραιτήθηκαν εν μέσω γενικής αγανάκτησης που δύο υπουργοί  συμπεριφέρθηκαν με τέτοιο τρόπο, ο Κάνινγκ στη συνέχεια έγινε πρωθυπουργός.

Πέθανε μετά από μόλις πέντε μήνες στην εξουσία.

Ο σερ Άλεκ Ντάγκλας Χόουμ (Sir Alec Douglas-Home) κρατήθηκε 363 ημέρες στην πρωθυπουργίας, πριν αντικατασταθεί από τον Χάρολντ Ουίλσον (Harold Wilson).

Καγκελάριοι

Ο Γιόζεφ Γκέμπελς μπορεί τεχνικά να διεκδικήσει αυτό το ρεκόρ της συντομότερης θητείας στην θέση του καγκελάριου.

Στην πραγματικότητα, ήταν ο καγκελάριος της Γερμανίας για μία μόνο νύχτα αφότου αυτοκτόνησε ο Αδόλφος Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945.

Αλλά την επόμενη μέρα που αντικατέστησε τον Χίτλερ, ο Γκέμπελς και η σύζυγός του, Μάγδα, δηλητηρίασαν τα έξι παιδιά τους και μετά αυτοκτόνησαν επίσης.

Πρόεδροι

Ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον ήταν ο ένατος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ορκίστηε το 1841 για να γίνει, στα 68 του, ο γηραιότερος που είχε αξίωμα μέχρι τότε.

Σε λιγότερο από μία ώρα που μπήκε στην 32η ημέρα της προεδρίας του, έγινε επίσης ο πρώτος που πέθανε εν ενεργεία σε αυτήν, υπηρετώντας τη συντομότερη θητεία στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Ορκίστηκε στις 4 Μαρτίου, μια κρύα, υγρή μέρα κατά την οποία, αγού εμφανίστηκε έφιππος, εκφώνησε πιθανώς τη μεγαλύτερη εναρκτήρια ομιλία στην αμερικανική ιστορία, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι η άρνησή του να φορέσει παλτό ή καπέλο εκείνη την ημέρα συνέβαλε στην πνευμονία που τον σκότωσε στις 4 Απριλίου, αν και άλλες αναφορές αποδίδουν τον θάνατό του σε τυφοειδή πυρετό.

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο Πέδρο Λασκουράιν (Pedro Lascuráin) είχε μια από τις πιο σύντομες προεδρίες όλων των εποχών, με τον πρώην δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού να τοποθετείται ως ηγέτης της χώρας μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 1913.

Η προεδρία του ήταν απλώς ένας μηχανισμός για να νομιμοποιήσει το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Βικτωριάνο Χουέρτα, και να χρησιμεύσει ως μετάβαση στον πραξικοπηματία να αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντά του.

Ο χρόνος του Λασκουράιν ως προέδρου εκτιμάται ότι διήρκεσε μόλις 45 λεπτά.

Αυτοκράτορες

Ο Μιχαήλ ο Β’ κράτησε λιγότερο από μία ημέρα ως αυτοκράτορας της Ρωσίας μετά την παραίτηση του αδελφού του τσάρου Νικολάου του Β’ στις 15 Μαρτίου 1917.

Περίπου 18 ώρες μετά την παραίτηση, ο Μιχαήλ υπέγραψε ένα έγγραφο με το οποίο αναγνώριζε την προσωρινή κυβέρνηση που είχε προκύψει από την επανάσταση του Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του τσαρικού καθεστώτος στη Ρωσία, άρα και το δικό του.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση τον Οκτώβριο του 1917, φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε.

Μονάρχες

Η  Λαίδη Τζέιν Γκρέι – «η βασίλισσα των εννέα ημερών» – έμεινε στη βρετανική ιστορία ως η μονάρχης με τη συντομότερη βασιλεία.

Ανακηρύχθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας στις 10 Ιουλίου 1553 σε ηλικία 16 ετών μετά το θάνατο του εξαδέλφου της, του Εδουάρδου ΣΤ’.

‘Ηταν στην πραγματικότητα πέμπτη στη σειρά διαδοχής, αλλά επιλέχθηκε επειδή ήταν προτεστάντρια, όπως και ο ξάδερφός της.

Ωστόσο, η χώρα τάχθηκε υπέρ της πρώτης στη σειρά, της Μαρίας, που ήταν ετεροθαλής αδερφή του Εδουάρδου και κόρη του Ερρίκου Η’ με την Αικατερίνη της Αραγονίας, και καθολική.

Το μυστικό συμβούλιο άλλαξε πλευρά υπέρ της Μαίρης, καθαιρώντας την Τζέιν, η οποία θα εκτελούνταν τον επόμενο χρόνο.

Ο Λουδοβίκος ο XIX της Γαλλίας κρατήθηκε περίπου 20 λεπτά στο θρόνο το 1830.

Ο διάδοχος του Καρόλου X, πέρασε την πρώιμη ζωή του εκτός Γαλλίας, αλλά επέστρεψε για να πολεμήσει για τους βασιλόφρονες εναντίον του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1810.

Έγινε βασιλιάς μετά την παραίτηση του πατέρα του κατά την επανάσταση του Ιουλίου το 1830.

Ωστόσο, δεν ανακηρύχθηκε ποτέ ως τέτοιος.

Φέρεται να παραιτήθηκε περίπου 20 λεπτά μετά τον Κάρολο X.

Αν και οι λεπτομέρειες αμφισβητούνται, το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες αναγνωρίζει τη «βασιλεία» του ως τη συντομότερη, αν και σε ένα «τεχνικό» επίεδο:  Ήταν, προφανώς βασιλιάς, μόνο μεταξύ της υπογραφής της παραίτησης του πατέρα του και της δικής του, που ήταν και οι δύο στο ίδιο έγγραφο.

Ο Λουδοβίκος XIX μοιράζεται αυτήν την αμφίβολη διάκριση με τον Λουίς Β’ της Πορτογαλίας, ο οποίος έγινε τεχνικά βασιλιάς την 1η Φεβρουαρίου 1908, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Κάρλος Α’.

Ο γιος και κληρονόμος του Λοίς – Φιλίπ τραυματίστηκε θανάσιμα την ίδια στιγμή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επέζησε μετά από τον πατέρα του για περίπου 20 λεπτά.

Η ιστορία καταγράφει πολλές «βασιλείες» που κράτησαν λιγότερο από μία ημέρα, ειδικά την πρώτη χιλιετία και τους πρώτους αιώνες της δεύτερης.

Ανάμεσά τους, ο Βίρα Μπάχου Α’, βασιλιάς της Πολονναρούβα (σημερινή Σρι Λάνκα), ο οποίος δολοφονήθηκε το 1196, την ίδια μέρα που διαδέχθηκε τον πατέρα του.

Στέφθηκε τη νύχτα, σκοτώθηκε τα ξημερώματα από τον αρχηγό του στρατού.