Το τρίτο εικοσιτετράωρο «μετράει» η συμμαχική στρατιωτική επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» κατά των δυνάμεων του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, μετά την απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ. Διαιρεμένο και χωρίς απόφαση παραμένει το NATO σχετικά με την ηγεσία της επιχείρησης κατά της Λιβύης καθώς οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά (Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ) συνεχίζουν για την ώρα μόνες αν και βλέπουν πιθανή μία μεταβίβαση του ελέγχου στη Βορειοαταλαντική Συμμαχία «εντός των ημερών». Εν τω μεταξύ, κυρώσεις σε βάρος επιπλέον 11 συνεργατών του συνταγματάρχη Καντάφι και 9 εταιριών, ενέκριναν οι 27 ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Εντός της Λιβύης

Στο εσωτερικό της Λιβύης, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών. Το Al Jazeera αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα επί αρκετές ώρες την πόλη Ζιντάν. Παράλληλα, το καθεστώς Καντάφι διέψευσε την πληροφορία που κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τη οποία ο Χακίμ Καντάφι, ένας από τους γιους του Συνταγματάρχη, υπέκυψε στα τραύματά του.

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών στις πόλεις Μισράτα και Ατζαμπίγια. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη. Το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει ότι ακούστηκε έκρηξη και κατόπιν ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά τα οποία προέρχονταν από το συγκρότημα που διαμένει ο Καντάφι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η Συμμαχία βομβάρδισε σήμερα την πόλη Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στο νότο.

Ads

Εν τω μεταξύ, ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε χθες ολοσχερώς από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι -σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της συμμαχίας- αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων. Το κτίριο βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του και δέχθηκε καίριο στρατιωτικό πλήγμα από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος, Μούσα Ιμπραχίμ, στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Διαιρεμένο και χωρίς απόφαση το ΝΑΤΟ

Διαιρεμένο και χωρίς απόφαση παραμένει το NATO σχετικά με την ηγεσία της επιχείρησης κατά της Λιβύης, καθώς οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά (Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ) συνεχίζουν για την ώρα μόνες, αν και βλέπουν πιθανή μία μεταβίβαση του ελέγχου στη Βορειοαταλαντική Συμμαχία «εντός των ημερών». Νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, υπήρξε σήμερα λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, της Γερμανίας και των αραβικών χωρών που δεν επιθυμούν τη νατοϊκή ασπίδα στην επιχείρηση κατά της Λιβύης. Οι αντιπρόσωποι θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη «μαραθώνια» σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή συμβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, συζητήθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους.

Τη θέση ότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους «μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες».Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι στρατιωτικός στόχος στη Λιβύη είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τις επιθέσεις του Καντάφι και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία. Υποστήριξε ότι, η στρατιωτική δράση ήταν αναγκαία λόγω της πιθανότητας για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Ας σημειωθεί ότι αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη επιδιώκουν να προστατέψουν τους πολίτες της Λιβύης και δεν έχουν ως στόχο τον Μουαμάρ Καντάφι. «Οι επιχειρήσεις δεν γίνονται για να αλλάξει το καθεστώς» δήλωσε ο Ben Rhodes σε δημοσιογράφους. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να δώσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων είτε σε Γάλλους και Βρετανούς είτε στο ΝΑΤΟ αν έχει προκύψει απόφαση. Ωστόσο, οι έντονες διαφωνίες Γάλλων και Βρετανών ως προς την επιχείρηση καθιστούν δύσκολο το πρώτο ενδεχόμενο, ενώ και στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς επεσήμανε επίσης ότι τίθεται κατά μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον Λίβυο ηγέτη, τονίζοντας επιπλέον ότι «οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους».

Διχασμένη η ΕΕ

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών συναντήθηκαν τη Δευτέρα, για να συζητήσουν την ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων της συμμαχίας, για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό. Στο επίπεδο της ΕΕ, επιχειρείται η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Γαλλία και τη Βρετανία (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου) να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ήταν ένας από τους πολλούς που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τη στρατιωτική δράση, λέγοντας ότι «βλέπει» σημαντικούς κινδύνους που εγείρει η παρέμβαση. Εξηγώντας την απόφαση της Γερμανίας να μην συμμετάσχει στην στρατιωτική δράση, ο Westerwelle τόνισε ότι η Γερμανία υπολόγισε τους κινδύνους και δεδομένου ότι τρεις ημέρες μετά την έναρξη των επιθέσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη επέκρινε την παρέμβαση αυτή, η χώρα του είχε δίκιο.

Από την πλευρά της, η Catherine Ashton, επικεφαλής της Ε.Ε. για εξωτερικά ζητήματα, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα εξετάσει «τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Ε.Ε. όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, την πολιτική στήριξη και τα ανθρωπιστικά ζητήματα».

Ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκά ζητήματα Βρετανός υπουργός David Lidington σημείωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην παρέμβαση θα συνεχίσουν μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια ότι το καθεστώς Καντάφι έχει σταματήσει να σκοτώνει αμάχους.

Επικριτικοί Πούτιν – Ερντογάν

Εκτός, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin επέκρινε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο εγκρίθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, άσκησε δριμεία κριτική στο ψήφισμα 1973 του ΣΑ και το χαρακτήρισε ελαττωματικό κείμενο που μοιάζει με «μεσαιωνική απόφαση για σταυροφορία».

«Το ψήφισμα του ΣΑ είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πούτιν υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε το ψήφισμα, γιατί είχε πολλές ενστάσεις. Πρόσθεσε ότι το καθεστώς Καντάφι φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά κριτήρια, όμως αυτό δεν δίνει δικαίωμα σε άλλες χώρες να επεμβαίνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.

Από την άλλη πλευρά, έντονη ήταν η αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χρήση του όρου «σταυροφορίες» είναι «απαράδεκτη». Τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά σημείωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η Τουρκία από την άλλη, φέρεται να θέλει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήθελε να εκπληρωθούν αρκετοί όροι πριν ξεκινήσει η συμμαχία τις επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει να καταλήξει σε μια κατοχή αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας.

«Δεν υπάρχει ένσταση» υποστηρίζει τώρα ο Αραβικός Σύνδεσμος

Χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατήγγειλε ότι σημειώθηκαν «βομβαρδισμοί αμάχων» και ότι οι δυτικές δυνάμεις προχώρησαν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί απάντησαν υποστηρίζοντας ότι καλύπτονται από το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο. Ωστόσο σήμερα ο Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η στάση του Αραβικού Συνδέσμου ήταν αποφασιστική από την αρχή, όταν «πάγωσαν» τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό. «Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και εξακολουθούμε να σεβόμαστε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει κανενός είδους ένσταση» υποστήριξε ο Αμρ Μούσα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σήμερα στην Αίγυπτο.