Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας περιοχής έρευνας και διάσωσης, στην οποία απαγορεύεται άνευ της έγκρισής του να επιχειρούν ξένα πλοία, ιδίως αυτά που μισθώνουν ΜΚΟ και περιπολούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να σώζουν μετανάστες.

Ads

Η Λιβύη ανακήρυξε «επίσημα» τη δημιουργία «μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ναύαρχος Αμπντελχακίμ Μπουχαλίγια, διοικητής της ναυτικής βάσης της Τρίπολης.

«Κανένα ξένο πλοίο δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε αυτήν, εξαιρουμένων περιπτώσεων που αυτό ζητείται ρητά από τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Eκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, τόνισε από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή θέτει στο στόχαστρο συγκεκριμένα «τις ΜΚΟ που παριστάνουν ότι θέλουν να διασώζουν παράνομους μετανάστες και διεξάγουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Ads

Η λιβυκή ακτοφυλακή έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των πλοίων των ΜΚΟ, τα οποία περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για να σώζουν μετανάστες. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεταμένη.

Δίκτυα διακινητών επωφελούμενα από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 μεταφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ιταλία, απαιτώντας υψηλά ποσά από τον καθένα.

Με το δυναμικό του να έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα σε μια διχασμένη και εξασθενημένη χώρα, το λιβυκό ΠΝ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και πρόσφατα ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας.

«Με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι καταφέρνουν πλήγματα στην εθνική κυριαρχία της Λιβύης και επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς την ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε ο Κάσεμ. «Πρέπει να σεβαστείτε τη βούλησή μας» και να «παίρνετε άδεια από το λιβυκό κράτος για (να διεξαγάγετε) επιχειρήσεις διάσωσης», επέμεινε ο αξιωματικός απευθυνόμενος στις ΜΚΟ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από δύο αξιωματικούς που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, η οποία είναι μεν αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα αλλά αδυνατεί να εδραιώσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση αυτή είχε ζητήσει τον Ιούλιο τη ναυτική υποστήριξη της Ιταλίας για να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών με πλοία διακινητών από τις λιβυκές ακτές.

ΔΟΜ: Οι ροές μεταναστών στην Ισπανία ίσως υπερβούν αυτές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή υπερτριπλάσιοι των περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στις 6 Αυγούστου, 11.713 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ισπανία από τη θάλασσα μπορεί να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Χθες, δεκάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν ανάμεσα στους τουρίστες σε μια παραλία κοντά στο Κάντιθ, αφού διέπλευσαν το Στενό του Γιβραλτάρ. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, βλέπει κανείς να κατεβαίνουν γρήγορα από μια φουσκωτή λέμβο βγαίνοντας στην παραλία.

Την ίδια ημέρα, δώδεκα επιπλέον μτανάστες εισήλθαν με τζετ-σκι στα χωρικά ύδατα της ισπανικής Θέουτα στο Μαρόκο, ενώ ένας απ’ αυτούς πνίγηκε πριν φθάσει στην παραλία.

«Δεν ακούγαμε να μιλούν πολύ για την Ισπανία, αλλά φέτος αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοέλ Μιλμάν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

Το μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής ροής εξακολουθεί να περνά από την Ιταλία, όμως «η Ισπανία μπορεί να ξεπεράσει εφέτος την Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή υπερτριπλάσιοι των περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στις 6 Αυγούστου, 11.713 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα.

Από την αρχή του χρόνου, 120 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου προς την Ισπανία, έναντι 128 ολόκληρο το 2016, πάντα σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Πολλοί μετανάστες έρχονται από τη Δυτική Αφρική και «ένα μέρος αυτής της ροής περνά από το Μαρόκο» μάλλον, παρά από τη Λιβύη που έχει εγκαταλειφθεί στις πολιτοφυλακές, εξηγεί ο εκπρόσωπος. «Υποθέτουμε πως η οδός κατά μήκος της ακτής για να φθάσουν στο Μαρόκο θεωρείται ασφαλέστερη».