Κι επίσημα «ελεύθερη» κηρύχθηκε η Λιβερία από τον ιό Έμπολα, έπειτα από 42 ημέρες που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβερία μαζί με τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε είανι οι τρεις χώρες που επλήγησαν όσο καμία άλλη από την φονική επιδημία. Συνολικά 11.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στις τρεις χώρες αυτές από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους αυτούς έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, όπου η επιδημία έφθασε στο αποκορύφωμά της από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2014, με εκατοντάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα, προκαλώντας διεθνή συναγερμό.

Οι γιατροί Χωρίς Σϋνορα σε ανακοίνωση τους σημειώνουν ωστόσο πως το γεγονός ότι η Λιβερία κατάφερε να ολοκληρώσει το χρονικό όριο του ΠΟΥ για την κήρυξη του τέλους της επιδημίας—42 ημέρες δίχως νέο κρούσμα, μια περίοδος που ισούται με την περίοδο επώασης του ιού επί δύο— δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.