Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο πολιτικής, την αποκαλούμενη “Λευκή Βίβλο”, στην οποία παρουσιάζει τα σχέδιά της για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Το έγγραφο, που αποτελείται από 77 σελίδες, επαναλαμβάνει τις 12 προτεραιότητες που όρισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια περιεκτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά όχι ένα απεριόριστο μεταβατικό καθεστώς.

Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να εισαχθούν οποιεσδήποτε νέες διευθετήσεις σε θέματα όπως οι έλεγχοι στη μετανάστευση και το τελωνειακό σύστημα μετά την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Τα 12 σημεία του Brexit

  1. Παροχή διαβεβαιώσεων και σαφήνεια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
  2. Ανάληψη πλήρους ελέγχου του νομοθετικού έργου στη χώρα, χωρίς περιορισμούς από την ΕΕ και χωρίς να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ
  3. Ενίσχυση της Κοινοπολιτείας και συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλα τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία)
  4. Προστασία των ισχυρών ιστορικών δεσμών με την Ιρλανδία και η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών των δύο χωρών
  5. Έλεγχος της μετανάστευσης από την ΕΕ, χωρίς την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.
  6. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  7. Προστασία των εργατικών δικαιωμάτων.
  8. Εξασφάλιση σχέσεων ελεύθερου εμπορίου με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Εξασφάλιση νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
  10. Διασφάλιση για της επιστήμης και της καινοτομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
  11. Συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
  12. Επίτευξη μιας ήπιας, σε πλήρη τάξη εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.