Έπειτα από επτά χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας έκρινε ότι εκείνοι που ζουν στην αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα Κριστιάνια δεν έχουν το δικαίωμα χρήσης της περιοχής. Το δικαίωμα αυτό έχει μόνο η πολιτεία.

Ads

Η απόφαση αυτή επικυρώνει προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου και κλείνει μία δικαστική διαμάχη ετών μεταξύ των κατοίκων της Κριστιάνιας και της πολιτείας της Δανίας. Συγκεκριμένα, το 2009, το Ανατολικό Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας έκρινε ότι η πολιτεία, εκμεταλλευόμενο ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2004, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ότι η περιοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τους όσους ζουν σήμερα στην Κριστιάνια.

Ουσιαστικά, η διαφωνία επί της Κριστιάνια διαρκεί εδώ και 38 χρόνια, δηλαδή από την ίδρυση της κοινότητας το 1971. Το 1973 το κράτος όρισε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως κοινωνικό πείραμα, ενώ μετά από αρκετά χρόνια που πέρασαν με συνεχείς δικαστικές διαμάχες για τα δικαιώματα της περιοχής, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε, εν έτει 1978, ότι η Κριστιάνια θα πρέπει να εκκενωθεί, παρόλο που η πλειοψηφία του κοινοβουλίου είχε αποφασίσει ότι οι κάτοικοι της κοινότητας μπορούσαν να παραμείνουν. Πολλές από τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών έγκεινται στο κατά πόσο η Κριστιάνια θα παραμείνει «αμετάβλητη».

Η Κριστιάνια, αποκαλούμενη και «ελεύθερη πολιτεία», είναι μια αυτοδιαχεριζόμενη κοινότητα που βρίσκεται στην περιοχή Κριστιανσχάουν (Christianshavn), κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Καλύπτει μία περιοχή 34 τ.χλμ. και φιλοξενεί περίπου 1.000 κατοίκους. Η περιοχή άνηκε προηγουμένως στο στρατό και παρέμενε αχρησιμοποίητη.

Ads