Το φάντασμα της κρίσης χρέους εξακολουθεί να πλανάται έντονα πάνω από την Ευρώπη αποδεικνύοντας πως η «διάσωση» της Ιρλανδίας δεν επέφερε τα αναμενόμενα κατευναστικά αποτελέσματα στις αγορές. Πλέον, στο στόχαστρο των αγορών εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία μπαίνει ακόμα και το Βέλγιο – η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Οι αγορές, όπως γράφει και το Bloomberg, έχουν αρχίσει πλέον να αμφισβητούν την ικανότητα του Βελγίου να μειώσει το χρέος του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το Spread του βελγικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό να έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 (193 μονάδες βάσης), ενώ το CDS ανήλθε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε επίπεδο-ρεκόρ. Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθαν τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία.

Το ευρώ βρέθηκε σήμερα προς τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα επεκταθεί. Στις πρωινές συναλλαγές στις ασιατικές αγορές το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2987 ανά δολάριο από 1,2983 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Την εκτίμηση ότι σύντομα το ευρώ θα υποχωρήσει προς το 1,20 έναντι του δολαρίου, εξέφρασε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ.

«Για όσο καιρό παραμένει το κλίμα αβεβαιότητας για τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, το ευρώ θα παραμείνει σε κλοιό πιέσεων», εκτιμά σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Τόμας Μάγιερ. «Νομίζω ότι σύντομα το ευρώ θα υποχωρήσει προς το 1,20 έναντι του δολαρίου, ενώ είναι απολύτως πιθανή περαιτέρω διολίσθηση του ενιαίου νομίσματος προς την κατεύθυνση της απόλυτης ισοτιμίας», πρόσθεσε ο κ. Μάγιερ.

Ads

Όπως λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου παγκοσμίως fund ομολόγων, Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, οι Ισπανία και Πορτογαλία πιθανότατα θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ιρλανδίας και η «ανικανότητα» της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσει μελλοντικά σχέδια διάσωσης ίσως οδηγήσει κάποια από τις 16 χώρες της ζώνης εκτός του ευρώ. Πολλοί είναι οι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Societe Generale και Barclays Capital, είναι η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ή η αγορά ομολόγων μέσω αυτού.

Έμμεσες ισπανικές βολές κατά Μέρκελ και νέα μέτρα από τον Θαπατέρο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγάδο έβαλλε, χωρίς να κατονομάσει, κατά της Άγγελας Μέρκελ ότι με τις δηλώσεις της αυξάνει την αναταραχή στις αγορές. «Είναι πολύ εύκολο να συσχετίσουμε τις ημερομηνίες που η αστάθεια αυξάνεται στις αγορές με ορισμένες δημόσιες δηλώσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε η κα. Σαλγάδο χθες Τρίτη και ζήτησε «περισσότερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ και να αποφεύγονται οι άκαιρες δηλώσεις».

Στο μεταξύ σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Μεταξύ άλλων, παραχωρείται μέχρι και το 49% της διαχείρισης των αεροδρομίων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης σε ιδιώτες, όπως επίσης και το 30% των εξαιρετικά κερδοφόρων λαχείων. Παράλληλα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση εταιρείας. Στο εξής, μια επιχείρηση θα μπορεί να συσταθεί εντός 24 ωρών. Τέλος, καταργείται το επίδομα των 426 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Ο κ. Θαπατέρο κατηγόρησε για μια ακόμα φορά το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης ότι αρνείται να συνεργαστεί, ώστε η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αρκούμενο να ζητά πρόωρες εκλογές.

«Προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας»

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε χθεσινή παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπογράμμισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε από την πλευρά του σήμερα, Τετάρτη, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά μόνο το αίτημα για να εξεταστεί η παράταση. Ο Γερμανός υπουργός συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα δεχτούν τα πάντα όσον αφορά την παροχή βοήθειας στις χώρες με προβλήματα χρέους της ευρωζώνης.

«Οι Ευρωπαίοι είναι «αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το νόμισμά τους και τη ζώνη του ευρώ και πρέπει να εξηγήσουν καλά πως ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός βοήθειας προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν αποτελεί απειλή» δήλωσε από την γαλλική πλευρά, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.«Πρέπει να εξηγούμε ξανά και ξανά ότι πρόκειται απλώς να προσαρμοστούμε στη διάρκεια του χρόνου σε ένα μηχανισμό εντελώς ανάλογο με ένα μηχανισμό του τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν αποτελεί απειλή αλλά μέσο για να υπάρχει οργάνωση σε καταστάσεις κρίσης» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της G20 για την κρίση χρέους στην Ευρώπη

«Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G-20 συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη», σε τηλεδιάσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή από χώρα της Ομάδας των 20.

«Αποτελεί παράδοση στην G-20 να μοιραζόμαστε πληροφορίες όποτε εξελίσσεται κάτι σημαντικό», είπε η πηγή η οποία έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες εξέτασαν το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τι μπορεί να γίνει από την πλευρά της G-20 σε σχέση με την κρίση, αλλά η πηγή δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.