Ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Κούβα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «οδήγησε στον θάνατο» έναν Κουβανό κρατούμενο, τον Ορλάντο Σαπάτα, ο οποίος υπέκυψε στις 23 Φεβρουαρίου έπειτα από απεργία πείνας διάρκειας δυόμισι μηνών.

Ads

Χωρίς να κατονομάζει τον πολιτικό κρατούμενο, ο Κουβανός ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροδρίγες Παρίγια τόνισε πως «με στόχο να αποκομίσει ψευδή πολιτικά οφέλη, οδηγήθηκε στον θάνατο παρά τις καλοπροαίρετες ιατρικές φροντίδες».

«Μία νέα ανατρεπτική κλιμάκωση, με μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης έχει οργανωθεί κατά της Κούβας», τόνισε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας ενώπιον του Συμβουλίου στη Γενεύη. «Παρουσιάζονται μισθοφόροι ως πατριώτες και πράκτορες πληρωμένοι από τις ΗΠΑ στο κουβανικό έδαφος ως διαφωνούντες», πρόσθεσε.

«Η πανίσχυρη μηχανή της (αμερικανικής) αυτοκρατορίας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει έναν υπότροπο κρατούμενο, ο οποίος τιμωρήθηκε με κανονικές δικαστικές διαδικασίες για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και εν συνεχεία να τον στρατολογήσει εντός της φυλακής για να τον παρουσιάσει στη συνέχεια ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ροδρίγες, επαναλαμβάνοντας το κύριο επιχείρημα που προέβαλε η Αβάνα μετά τον θάνατο του Σαπάτα.

Ads

Υπενθυμίζοντας πως ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είχε χαρακτηρίσει «λυπηρό» γεγονός τον θάνατο του φυλακισμένου, ο Κουβανός υπουργός υποστήριξε πως «αυτός ήταν άλλο ένα θύμα της ανατρεπτικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά της Κούβας» και πως ο «πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αλλάξει».