Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο.

Ads

Πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών μελών της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητάει την επιτάχυνση της αποκαλούμενης «πολιτικής επιστροφής» των μεταναστών.

Σημειώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, το 2014 το ποσοστό των μεταναστών που επέστρεψαν στις πατρίδες τους, από αυτούς που δεν τους χορηγήθηκε άσυλο, ανέρχεται στο 39%. Όπως γράφει το Reuters, στην επιστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται πως «το να σταλούν πίσω στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα αποτρέψει άλλους να επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη». «Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους θα βοηθούσε επίσης να προστατευθούν εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν προς τις χώρες της ΕΕ είναι η μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα) που έχουν ζητήσει άσυλο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο αυτή η πρόταση προκαλεί την αντίδραση ορισμένων χωρών.

Ads

Επίσης η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την τροποποίηση της εντολής που έχει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να της επιτραπεί να διεξάγει επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών με δική της πρωτοβουλία. Μέχρι σήμερα, η Frontex μπορεί μόνο να συντονίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.