Η Κομισιόν καλύπτει τον Μπαρόζο για την πρόσληψη του στη Goldman Sachs, καθώς σε σχετική της έκθεση, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η νέα δουλειά του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι δεν παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας.

Ads

«Με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον κ. Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Γιουνκέρ και σύμφωνα με το Κώδικα Δεοντολογίας για τους επιτρόπους, δεν υπάρχουν αρκετά τεκμήρια για να στοιχειοθετηθεί παραβίαση της υποχρέωσης για ακεραιότητα και διακριτικότητα», συμπεραίνει η επιτροπή που έκανε τη σχετική έρευνα, αν και η άποψη της δεν είναι δεσμευτική.

«Ο κ. Μπαρόζο όφειλε να γνωρίζει και να είναι πληροφορημένος σχετικά με το ότι, ενεργώντας έτσι, θα προκαλούσε επικρίσεις και θα κινδύνευε να βλάψει το κύρος της Επιτροπής και της Ένωσης εν γένει», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής.

«Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της επιτροπής να κρίνει εάν ο Κώδικας (Δεοντολογίας) είναι επαρκώς αυστηρός», διευκρινίζεται επίσης στη έκθεση.

Ads

Το κύμα επικρίσεων που προκάλεσε ο διορισμός «αποτελεί βέβαια συναφή, αλλά όχι και ικανή αφ΄εαυτής, ένδειξη» για να οδηγηθούμε το συμπέρασμα ότι οι έχουν παραβιασθεί οι κανόνες ηθικής, αναφέρεται στην έκθεση, που σημειώνει ότι η Goldman Sachs ενεργεί εντός του πλαισίου του νόμου.

Οι νέες αρμοδιότητες του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχουν «με βεβαιότητα» σχέση με την προηγούμενη θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχεται ωστόσο η επιτροπή ηθικής, για τον Μπαρόζο που χρειάσθηκε να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες επιβάλλουν μία ενδιάμεση περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών στους πρώην επιτρόπους, κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλουν να ζητήσουν άδεια του προηγούμενου εργοδότη για να προσληφθούν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η περίοδος στην περίπτωση Μπαρόζο έχει τηρηθεί.