Η απάντηση στην «ανταρσία» της Ιταλίας με τον προϋπολογισμό της αναμένεται να είναι λακωνική: «απορρίπτεται».

Ads

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να απορρίψει το προσχέδιο του ελλειμματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κλιμακώνοντας τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη και προκαλώντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αγορές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ στο Spiegel, η Κομισιόν έχει καταλήξει πως οι στόχοι της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι συμβατοί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα μέλη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έτινγκερ δηλώνει επίσης στο γερμανικό περιοδικό ότι η απάντηση Μοσκοβισί αναμένεται να φτάσει στη Ρώμη την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Όπως σημειώνει το Spiegel θα πρόκειται για μια αστραπιαία αντίδραση της Κομισιόν, που δεν συνηθίζεται, καθώς οι πρώτες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς γίνονται στα τέλη Οκτωβρίου.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του  γερμανικού περιοδικού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί δεν θα αντιπροτείνει λύσεις στην ιταλική κυβέρνηση. Αυτό που θα αναφέρει στην επιστολή του θα είναι ρητά και αυστηρά ότι παραβιάζεται το πλαίσιο δημοσιονομικής ομαλότητας.

Το προσχέδιο που υπέβαλε η Ρώμη προβλέπει έλλειμμα 2,4% το επόμενο έτος και υψηλά ελλείμματα έως το 2021, σε αντίθεση με δεσμεύσεις των προκατόχων της για δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις ανησυχίες πολιτικών και οικονομικών αναλυτών για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η νέα ιταλική κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ ο Έτινγκερ διέψευσε το περιοδικό μέσω Twitter.  «Δεν είπα ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία» έγραψε ο Ευρωπάιος Επίτροπος. «Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι η Κομισιόν σκοπεύει να στείλει μια επιστολή στην Ιταλία για το θέμα αυτό αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.