Η σχολή Γιόγκα του Μποένος Άιρες λειτουργούσε για περισσότερα από 30 χρόνια στην καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας. Πρόσφατα όμως, η αστυνομία της Αργεντινής έκανε έφοδο στο 10οροφο κτίριο, συλλαμβάνοντας 24 μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του 84χρονου ιδρυτή του, Χουάν Πέρκοβιτς.

Ads

Κατηγορούνται πως ανήκουν σε μια «Σέχτα», η οποία εκμεταλλεύθηκε εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν στη σχολή, όπου τους αφαιρέθηκαν όλα τα υπάρχοντά τους και στην συνέχεια εξαναγκάστηκαν σε δουλεία και πορνεία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της El Pais. Η αστυνομία βρήκε πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 30 ασημένια μενταγιόν, βίντεο με πορνό, σεξουαλική βοηθήματα αλλά και ιατρικά αρχεία.

Ο Πέρκοβιτς πάντως είναι γνωστός στις αρχές, καθώς το μακρινό 1993 είχε κατηγορηθεί για παρόμοια εγκλήματα, ωστόσο κατάφερε να διαφύγει από την απονομή δικαιοσύνης, με την υπόθεσή του να μεταφέρεται από δικαστήριο σε δικαστήριο, λόγω των σχέσεών του με τοπικούς πολιτικούς και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τονίζει το ίδιο μέσο. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα ο ίδιος και οι συνεργάτες του, οι οποίο βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Αμερικής, να οδηγηθούν στη φυλακή.

Συνολικά, οι δικαστές της υπόθεσης που είναι πλέον γνωστή ως «Σέχτα Α.Ε.», κατηγορούν τους συλληφθέντες για σύσταση εγκληματικής ομάδας που εκτός από διακίνηση ανθρώπων, καταναγκασμό σε πορνεία και σεξουαλική εκμετάλλευση διέπραξαν και τα εγκλήματα της απάτης, πλαστογραφίας, κλοπής, ξεπλύματος χρήματος, αλλά και παράνομης άσκησης ιατρικής.

Ads

Η «πυραμίδα» και η πορνεία

Για να εξαπατά τα θύματά της, η σχολή είχε «χτίσει» μια πυραμίδα, μια ιεραρχική δομή, η οποία υποσχόταν ευτυχία και ευημερία. Ο Περκόβιτς, γνωστός ως «Δάσκαλος», «Αγγελος» και «Πατερούλης», ήταν ο ηγέτης που καταλάμβανε το 7ο επίπεδο της ιεραρχίας, δηλαδή το υψηλότερο. Ακολουθούσαν οι «Απόστολοι» στο 6ο επίπεδο, οι «Ευφυΐες» στο 5ο και οι «Μαθητές» στο 4ο. Οι «κοινοί θνητοί», όπως τους αποκαλούσαν, ανήκαν στα χαμηλότερα επίπεδα και ήταν πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να ανέβουν πιο ψηλά στην πυραμίδα.

Ειδικότερα, οι γυναίκες, πολλές φορές έφηβες, με την είσοδό τους στη σχολή, αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε κάποια «μαθήματα Γκέισας», που επρόκειτο για έναν ευφημισμό ουσιαστικά για την πορνεία, και στη συνέχεια παραδίδονταν σε πλούσιους επιχειρηματίες που πλήρωναν για τις «υπηρεσίες» τους. Ως αντάλλαγμα, οι γυναίκες κέρδιζαν πόντους και ανέβαιναν στην ιεραρχία. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, στους πελάτες φαίνεται πως ανήκει και ο διάσημος Ισπανός Τενόρος και Μαέστρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο οποίος παλαιότερα έχει κατηγορηθεί από περίπου 20 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση.

Κάποιες από αυτές τις συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ή στον 9ο όροφο του κτιρίου, που τον ονόμαζαν «Μουσείο». Η μαγνητοσκόπηση αυτών των συναντήσεων αποτελούσε μια δικλίδα ασφαλείας για τον Περκόβιτς, που εύκολα μπορούσε να «εκβιάσει» τους πελάτες του, έτσι ώστε να κάνουν δωρεές, ή να εξασφαλίσει κάποια διευκόλυνση.

Μια κλινική για «ατίθασους»

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από συνομιλίες μεταξύ των μελών της σέχτας, η οργάνωση εκμεταλλευόταν ακόμη και όσους πέθαιναν. Πλαστογραφούσε έγγραφα, πιστοποιητικά θανάτου και διαθήκες, παίρνοντας έτσι την περιουσία μελών που έφευγαν από τη ζωή. Για παράδειγμα, μια γυναίκα υπέγραψε διαθήκη ορίζοντας ως κληρονόμο τη σχολή τις τελευταίες ημέρες της ζωής της κι ενώ νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στην κλινική CMI Abasto, που επίσης ανήκε στη σχολή και λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κλινική πήγαιναν και οι «ατίθασοι», που μπορεί να αμφισβητούσαν ορισμένα πράγματα. Εκεί, τους έβαζαν να καταναλώσουν μια «θεραπεία ύπνου», αποτελούμενη από ένα κοκτέιλ φαρμάκων που υποτίθεται πως θεράπευε κάθε είδους εθισμό και το AIDS.

Η ροή του χρήματος

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, «τα κέρδη που αποκτούσαν από την εκμετάλλευση μελών και ασθενών νομιμοποιούνταν από μεσιτικές εταιρείες και συμβολαιογραφεία στην Αργεντινή και στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι μια συνεχή ροή συναλλάγματος».

Τα μηνιαία έσοδα της σχολής μπορεί να έφταναν και τις 500.000 δολάρια, καθώς τα μέλη έπρεπε να δίνουν μηνιαία συνδρομή που μπορεί να έφτανε έως και τα 10.000 δολάρια, ενώ πολλοί έκαναν και δωρεές.