Οι κινεζικές αρχές το ονόμασαν δωρεάν έλεγχο υγείας. Ο Tahir Imin είχε τις αμφιβολίες του. Αφού πήραν αίμα από τον 38χρονο μουσουλμάνο, σάρωσαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, κατέγραψαν τη φωνή του και πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα του. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν την καρδιά ή τα νεφρά του, και απέρριψαν το αίτημά του να δει τα αποτελέσματα.

Ads

Ο Tahir Imin ήταν ένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κυριάρχησαν σε μια τεράστια κινεζική εκστρατεία επιτήρησης και καταπίεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές αρχές συλλέγουν το DNA και με τη σημαντική εταιρική και ακαδημαϊκή βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υλοποιεί το δυστοπικό αυτό πρόγραμμα.

Σκοπός της Κίνας είναι να καταστήσει τα 11 εκατομμύρια Ουιγούρους της χώρας, μια κυρίως μουσουλμανική εθνοτική μειονότητα, πιο υποτακτική στο κράτος.

Οι Ουιγούροι εκτός πλαισίου

Οι Ουιγούροι κατοικούν στην επαρχία Σιντσιάνγκ, την οποία μοιράζονται, συχνά με εντάσεις, με Κινέζους Χαν και άλλες εθνότητες. Οι Ουιγούροι είναι τουρκικό φύλλο και μουσουλμάνοι, καθιστώντας την ακριτική αυτή κινεζική επαρχία, στο μεγαλύτερο μέρος της, μουσουλμανική. Συγκεκριμένα αποτελούν το 40% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας. Η στρατηγική σημασία της επαρχίας Σιντσιάνγκ – συνορεύει με Ρωσία, Μογγολία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία και διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους – έχει ευλόγως προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του Πεκίνου, ωστόσο, οι Ουιγούροι υποστηρίζουν ότι έχουν αποκλεισθεί από τα οικονομικά οφέλη και καταπιέζονται θρησκευτικά και πολιτισμικά.

Ads

Το 2013 και 2014 σειρά βομβιστικών επιθέσεων συντάραξαν την επαρχία με δεκάδες νεκρούς πολίτες, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την ρητορική του Πεκίνου εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες». Χαρακτηρισμό τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς συμμερίζονται κατά διαστήματα και οι Αμερικανοί, οι οποίοι «φιλοξένησαν» και Ουιγούρους στο Γκουαντάναμο.

Στο πλαίσιο της καθυπόταξής τους η Κίνα εφαρμόζει τα λεγόμενα «κέντρα επανεκπαίδευσης». Ουσιαστικά πρόκειται για στρατόπεδα όπου κρατούνται σύμφωνα με καταγγελίες ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και στα οποία λαμβάνει χώρα ένα πρόγραμμα «διαπαιδαγώγησης», επικεντρωμένο στην «κινεζοποίηση» του Ουιγούρων και την απο-θρησκευτικοποίησή τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, όπως καταγγέλλουν Ουιγούροι που πέρασαν από αυτό και αργότερα διέφυγαν στο Καζαχστάν, εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, «πατριωτική» εκπαίδευση και ιδεολογική καθοδήγηση.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel βρήκε Ουιγούρους πρόσφυγες στο Καζαχστάν και ανάμεσά τους πρώην κρατούμενους στα παραπάνω κέντρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, «μας βασάνιζαν όταν κάναμε λάθη» και «κάθε πρωί μας ανάγκαζαν να παινεύουμε τον Ξι Τσιμπίνγκ, τον Κινέζο πρόεδρο, λέγοντας πως θέλαμε να ζήσει 10.000 χρόνια». Φώναζαν συνθήματα τύπου «η Κίνα είναι μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη από όλες τις άλλες χώρες», ενώ τα απογεύματα είχαν ιδεολογικά μαθήματα για τα κομματικά συνέδρια και τις επιτυχίες της Κίνας.

Βάση Δεδομένων Αλληλεπίδρασης (Allele Frequency Database)

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ των New York Times, το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο περνά σε νέο επίπεδο καταστολής εναντίον της μειονότητας. Σύμφωνα με καταγγελίες του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πολλά σχετικά ρεπορτάζ μμε, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού υλικού των Ουιγούρων. Συλλέγουν δείγματα DNA, δαχτυλικών αποτυπωμάτων και άλλα βιομετρικά στοιχεία, των κατοίκων της επαρχίας. Ο έλεγχος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σκανάρισμα ίριδας και υποχρεωτική καταγραφή ομάδων αίματος και σε αυτόν υπόκεινται όλοι οι Ουιγούροι κάτοικοι της επαρχίας ηλικίας από 12 έως 65 ετών, ενώ το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά σε περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταδιώξει όποιους Ουιγούρους αντιστέκονται στη συμμόρφωση με την εκστρατεία.

Με τη σειρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού χρησιμοποιούν το γενετικό υλικό από τα μέλη της οικογένειας για να βρουν υπόπτους και να επιλύουν ενδεχόμενα εγκλήματα.

Για να ενισχύσουν τις δυνατότητες του DNA, οι επιστήμονες που συνδέονται με την αστυνομία της Κίνας χρησιμοποίησαν τεχνογνωσία και εξοπλισμό της Thermo Fisher, μιας εταιρείας της Μασσαχουσέττης. Για σύγκριση με το DNA των Ουιγούρων, βασίστηκαν επίσης σε γενετικό υλικό από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το οποίο παρείχε ο Kenneth Kidd, ένας εξέχων γενετιστής του Πανεπιστημίου Yale.

Η Thermo Fisher πωλεί τα πάντα από τα εργαστηριακά όργανα μέχρι τα ιατροδικαστικά δοκίμια ελέγχου DNA και τα μηχανήματα χαρτογράφησης DNA, τα οποία βοηθούν τους επιστήμονες να αποκρυπτογραφούν την εθνικότητα ενός ατόμου και να εντοπίζουν τις ασθένειες στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 10% των εσόδων της Thermo Fisher ύψους 20,9 δισ. Δολαρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2017 και απασχολεί περίπου 5.000 άτομα. «Η μεγαλύτερη επιτυχία μας στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζει να είναι η Κίνα», ανέφερε στην έκθεση.

Ο Kenneth Kidd επισκέφθηκε, ύστερα από πρόσκληση την Κίνα το 2010. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον τομέα της γενετικής. Οι Κινέζοι οικοδεσπότες του είχαν το δικό τους υπόβαθρο στην επιβολή του νόμου. Ήταν επιστήμονες που συνεργάζονταν με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας – ουσιαστικά, την αστυνομία της Κίνας. Ο 77χρονος καθηγητής του Yale βοήθησε τελικά να καταστούν τα αποδεικτικά στοιχεία του DNA πιο αποδεκτά στα αμερικανικά δικαστήρια.

Ωστόσο, μετά τις καταγγελλίες τόνισε ότι δεν γνώριζε πώς χρησιμοποιήθηκε το υλικό και η τεχνογνωσία του. Είπε ότι πίστευε πως οι Κινέζοι επιστήμονες ενεργούσαν σε επιστημονικά πρότυπα που απαιτούν την συνειδητή συναίνεση των χορηγών DNA.

image

image

Ο Δρ. Kidd δεν είναι ο μόνος Αμερικανός γενετιστής που συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές. Ο Bruce Budowle, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, παραδέχεται επίσης ότι «έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί» ως μέλος μιας ακαδημαϊκής επιτροπής με το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι έτσι συμβάλει στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας.

Παράλληλα δε, οι Κινέζοι κυβερνητικοί ερευνητές παρείχαν τα δεδομένα των χιλιάδων Ουιγούρων στη Βάση Δεδομένων Αλληλεπίδρασης (Allele Frequency Database), μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης που δημιουργήθηκε από τον Δρ. Kidd και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βάση δεδομένων, γνωστή ως Alfred, περιέχει δεδομένα DNA από περισσότερους από 700 πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ανταλλαγή δεδομένων παραβιάζει τους επιστημονικούς κανόνες της ενημερωμένης συγκατάθεσης, δήλωσε ο Άρθουρ Κάπλαν, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής δεοντολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται σε βάση δεδομένων χωρίς ρητή συγκατάθεση» υποστήριξε.

Σε κάθε περίπτωση η εκστρατεία της Κίνας αποτελεί άμεση πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο καθιστά διαθέσιμες προσωπικά δεδομένα σε υπηρεσίες, εταιρίες, κ.λπ. Η εκστρατεία βασίζεται εν μέρει στις βάσεις δεδομένων του δημόσιου DNA και στην εμπορική τεχνολογία, μεγάλο μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε ή διοικείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη σειρά τους, οι Κινέζοι επιστήμονες συνέβαλαν με δείγματα DNA Ουιγούρων σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, παραβιάζοντας επιστημονικούς κανόνες συγκατάθεσης. Η συνεργασία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας «νομιμοποιεί αυτό το είδος γενετικής παρακολούθησης», δήλωσε ο Mark Munsterhjelm, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο, ο οποίος παρακολούθησε στενά τη χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας στο Xinjiang.